Tarihin En Güçlü Isırığı
Görsel: DRTEL/FLICKR (CC BY-NC-ND 2.0)
Jurassic Park'ta titreyerek izlediğimiz devasa büyüklükteki etçil dinozor türleri, koca dişleriyle insan kollarını, bacaklarını ve kafala...
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Görsel: DRTEL/FLICKR (CC BY-NC-ND 2.0)
Jurassic Park'ta titreyerek izlediğimiz devasa büyüklükteki etçil dinozor türleri, koca dişleriyle insan kollarını, bacaklarını ve kafalarını kolaylıkla gövdeden ayırıp, çiğneyip, yutuyorlardı. Kurgu da olsa kemik yapılarına bakarak bu çene kuvvetinin gerçek olduğu bilimciler tarafından ortaya koyulmuştu.
Gel gelelim, ne bu koca dişli etçillerin ne kırk metre boyundaki otçulların ne de insanlarla da aynı dönem yaşamış devasa mamutların çene kuvveti şimdiye kadar keşfedilmiş en güçlü çeneyle karşılaştırılabilir güçte.
Tarihin bilinen en güçlü çene ve ısırma kuvveti tarih öncesi bir balina türüne ait. Basilosaurus 34 milyon ile 40 milyon yıl önce yaşadı ve diğer balinaları yiyerek hayatını sürdürüyordu. Aslında diğer bir tür Dorudon'un kafatası çiziklerine ve yarıklarına bakıldığında analizlere göre araştırmacılar Basilosaurus 'un ısırma kuvvetini tahmin etmeyi başardılar.
Hasar tespitine göre kafataslarını kıracak bir kuvvet olan 1600 kilogramlık bir kuvvet uygulayan bir su hayatı avcısıyla karşı karşıya olunduğu anlaşıldı. Bu rapor National Geographic tarafından yayımlandı.
İnsan türünün çok yakın tarihte ortaya çıkmış olması ve bu dönemde baskın tür haline gelebilmiş olması çok doğal bir durum gibi görünüyor. Aynı dönemde yaşamış olsaydık bu balina türünün olduğu bir okyanusa açılamaz, yeni kıtalar keşfedemez olurduk. Hatta belki bu sayede sömürgeleşme de gerçek olmazdı. Düşüncesi bile güzel..
Referans : Sciencemag.com
Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
06 Kasım 2015
Dinozor Çeneleri Diyetlerini Nasıl Etkiliyor?
26 Ocak 2020
Tarih Öncesinin Sarmal Dişli Dev Balığı: Helikoprion
21 Temmuz 2019
Çin’de Keşfedilen Kısa Boynuzlu İki Ayaklı Dinozor
24 Ağustos 2018
Kuş Benzeri Dinozorların Evrimine Işık Tutan Yeni Fosil
12 Mayıs 2015
S. Sullivani: Küçük ama çok iyi koku alan bir avcı tür
29 Ocak 2015
Paleontologlar 4 Adet Ayaklı Yılan Fosili Buldu!
14 Eylül 2015
Darwinius'un Diş Dizgesi ve Evrimsel İlişkisi
19 Mart 2018
Zar Kanatlı Dinozor: Yi qi