Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Kulağımıza taktığımız iç kulaklıkların duyma yetimize, vücut dengesine ve kulak zarımıza zarar vermesi veya sürekli yaptığımız bir hareket veya davranışın uzun vadede vücudumuza beklenmedik zararlar vermesi artık her gün karşılaştığımız, çok basit ama bir o kadar da hayati önem taşıyan bilgiler haline geldi.

Çoğunlukla vücudumuzun bir tepki vermeden önce son derece sağlıklı ve kendi halinde iyi olduğunu düşünürüz. Bilinç altımız bizi böyle düşünmeye iter çünkü, ileri zamanlar da soyunu devam ettirememene sebep olacak bir şeyin varlığını kabul etmek istemeyiz ve bununla yüzleşmek de istemeyiz.

Göz sağlığı da bu tip dikkat etmediğimiz bir teferruat haline gelmiştir. Temelde bildiğimiz rahatsızlıklar olan hipermetrop, miyop, katarakt, astigmat gibi göz hastalıkları bir anda ortaya çıkan rahatsızlıklar değildir. Küçük etkilerini fark etmediğimiz için ciddi bir sorun yaşayana kadar beynimiz görmezden gelerek, hastalığı erteleme eğilimindedir.

Bu hastalıkların sebepleri ise bilinen temel etmenlerin çok daha dışına çıkabiliyor. Nature'da rapor edilen bu araştırma tam da bu durumun bir göstergesi niteliğinde.

Uzağı görememe veya miyop oranı 1900'lerin ortasında tam anlamıyla bir patlama yaşadı, ki bu patlama özellikle Asya ülkelerinde gerçekleşti. Bazı demografik çalışmalara göre miyop popülasyonun %95'ini etkiliyor. Bu artış etkisini açıklamak için bilimciler bir hipotez kurdu ve aslında yıllardır her evde söylenen "Çok yakından bakma, gözün bozulur" sözü üzerine çalıştı.Ancak durum çok da öyle değil ve bu etki biraz süreye bağlı.

Buna göre ekrana, kitaplara veya göze yakın diğer objelere bakmaya harcanan süre miktarı arttıkça, göz küresi bir esnemeye uğruyor ve miyop hastalığının gelişmesine sebep oluyor. Ne var ki, yeni bir araştırma gösteriyor ki miyop ancak çevresel olarak dışarıda daha fazla vakit geçirilerek önlenebilir.

Araştırmacılar henüz dışarıda olmanın hangi yolla bunu sağladığını kesin olarak bilemiyor ancak bir fikre göre dışarıdaki parlak ışığa maruz kalmak göz küresinin yuvarlak kalmasını sağlıyor. Uzağa bakmaya bağlı olarak göz küresi esnemeyi bırakıp, kasılıyor da olabilir elbette.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir