Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bazı yumuşakça , deniz kabukları ve deniz hayvanlarının kabukları olgunlaştığı zaman iyice sertleşerek, segmentlere ayrılmış kimi zaman renkli eşsiz güzellikte doğa fenomenleri haline gelir. Hepimiz deniz kenarlarında bu kabuklardan toplamış, koleksiyon yapmış hatta bazen bileklikler kolyeler yaparak yaratıcılığımızı bu doğa güzellikleri ile değerlendirmişizdir.

Evrimsel olarak deniz kabuklarının hep bu şekillerde olduğunu, hep belli renklerde bulunduğunu tarih boyunca hiç değişiklik göstermediğini varsaymak çok da doğru olmayacaktır. PLOS ONE dergisinde yayımlanan çalışmada bilimciler bu seferde bu durumu incelemeye koyuldular.

Ultraviolet (mor ötesi) ışık kullanarak, tarih öncesine ait koni kabuklu salyangozların üzerinde kaybolmuş olan şekiller gözlemlendi. Zaman içinde deniz ve kum kabukları doğal olarak aşındırmış ki incelenen kabukların en genci 4.8 milyon yaşında ve yaşlıları 6.6 milyon yaşında. Bu aşınma sonucunda aşınan şekiller ve renkler geriye inci rengi, bej veya kirli beyaz kabuklar bırakmış.

Şekillerin önemi ilk anda hemen anlaşılamayabilir fakat deniz kabukları üzerinde paternize olan şekiller bilimciler için türler arası ayrım sağlıyor. Kaybolmuş olması da böyle bir sorunu ortaya çıkarıyor. Ancak UV (mor ötesi) ışık kullanarak çekilen fotoğrafların negatifleri alındığında en beyaz ve parlak kısımlar siyahlaşıyor ve böylelikle bilim insanları silinen şekilleri , perspektifleri (büyük yuvarlak noktalar, kalın çizgiler) ve bugün koni kabuklu salyangozların üzerinde bulunmayan diğer her şeyi gözlemleyebiliyor.

Tüm detayları ile yayımlanan çalışmada bilim insanları bilinmeyen 13 yeni tür bulunduğunu , ve bu yeni tekniği kullanmadan da yeni deniz kabukları ve türlerinin bulunmasının imkansız olacağını açıklıyor.

 




Görsel : JONATHAN HENDRICKS
Referans : Sciencemag.org, Black light reveals lost beauty in ancient seashells, news.sciencemag.org/sifter/2015/04/black-light-reveals-lost-beauty-in-ancient-seashells





Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir