Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Simon Fraser Üniversitesi araştırmacılarının da dahil olduğu uluslararası bir araştırma ekibi, 16 tane sineğin (Anopheles genus) genetik haritalarını tamamladı ve tüm gen dizilimini çıkardılar. Bu sivrisinekler bildiğimiz gibi sıtma hastalığının baş taşıyıcıları ve böyle gelişmeler sayesinde insanı neden birincil hastalık alıcısı olarak seçtiklerini ve bu şekilde adapte olduklarını daha farklı açılardan yaklaşarak kavrayabileceğiz.
Bulgular Science Express,'de yayımlandı. Matematikçi Cedric Chauve belli yazılım metotları yardımıyla, daha önceki sinek nesillerinin genomunu yeniden yapılandırdı, ve kromozomal evrimin son 100 milyon yılda yarattığı değişiklikleri analiz etti. Bununla yapılmaya çalışılan şey ise kromozom evrimini anlamak ve sıtma (malaria) transferiyle ilişkili potansiyel adaptasyon mekanizmalarını çözmekten ibaret. Ayrıca bu tür ile diğer zehirli özellikler taşımayan ve rahatsız edici olmayan diğer türleri karşılaştırmak da bu çalışmanın amaçlarından birisiydi.
Sadece Anopheles genus türleri (Anofel cinsi) insan sıtma hastalığını taşısa da bu cinse ait tüm türler bu hastalığı taşımıyor veya aynı verimlilikle taşımıyor. Bu durum göz önüne alındığında, altında yatan bir genetik (genomik) plastisitenin varlığını fark etmek çok zor değil. Öyle ki; sonucu cins içindeki hastalığı geçirme yeteneğindeki ve kapasitesindeki çeşitliliğe yol açmış durumda.
Tüm Dünya'dan 100 den fazla biyolog, immünolog, bulaşıcı hastalık uzmanı, genetikçi, kompütasyonel matematikçi ve moleküler biyologdan oluşan ekip çalışmayı tamamlamak üzere. Sıtma kontrolü konusundaki gelişmeler başarıyla sonuçlanıyor olsa da 16 yeni türün genomu şüphesiz ki hastalığın insana transferi için gerekli genomik adaptasyonu daha iyi anlamayı sağlayacak.
Referans : S. Mok, E. A. Ashley, P. E. Ferreira, L. Zhu, Z. Lin, T. Yeo, K. Chotivanich, M. Imwong, S. Pukrittayakamee, M. Dhorda, C. Nguon, P. Lim, C. Amaratunga, S. Suon, T. T. Hien, Y. Htut, M. A. Faiz, M. A. Onyamboko, M. Mayxay, P. N. Newton, R. Tripura, C. J. Woodrow, O. Miotto, D. P. Kwiatkowski, F. Nosten, N. P. J. Day, P. R. Preiser, N. J. White, A. M. Dondorp, R. M. Fairhurst, Z. Bozdech.Population transcriptomics of human malaria parasites reveals the mechanism of artemisinin resistance. Science, 2014; DOI:10.1126/science.1260403
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
02 Kasım 2018
Parkinson Hastalığı Apandiste Başlıyor Olabilir
27 Ocak 2016
Kanserli Hücreler Nasıl Tümör Oluşturur?
10 Eylül 2017
Mikroplar Alzheimer Hastalığını Tetikliyor Olabilir mi?
13 Ocak 2017
Bakterilerde Prion Benzeri Bir Protein Keşfedildi
03 Ocak 2017
Kansere Karşı Savaşta, Yapay Zekâ: Nanodiskler
27 Haziran 2019
Diş Fırçalamak, Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltıyor Olabilir
13 Aralık 2014
Diyabette Hipoglisemi ve Kardiyovaskuler Hastalıklar
08 Haziran 2015
Erkeklerde özofajiyal kanser oranı %50 arttı