Sayborg Karafatmalar geleceğin arama kurtarma ekibinde olacaklar. Geliştirilen hamamböcekleri, elektrik uyaranları antenleriyle tespit ederek, bir sesin kaynağna ulaşarak ona doğru hareket edebiliyor.
Sayborg hamamböcekleri Alper Bozkurt ve Raleigh’deki North Carolina State University’den ekibinin çalışması. Ekip Madakaskar tıslayan hamamböceklerinin sırtına yerleştirebilecekleri iki tip ses-alıcı “sırt çantası” dizayn etti. Bunlardan biri ses kaynaklarını çok iyi tanıyan yüksek çözünürlüklü bir mikrofon diğeri ise üzerindeki üç mikrofona gelen her dalga genliğini ölçerek kesin bir düzeltme yapan 3 mikrofonlu bir çip.
10-15 böcekten gelen data bir bilgisayar yardımıyla işleniyor, daha sonra hamamböcekleri antenlerine direk elektrik titreşimler gönderilerek ses kaynağına doğru yönlendiriliyor. Sinir uyarıları böceklerin sola veya sağa dönmesini sağlıyor. Alper Bozkurt araştırmayı geçen hafta İspanya’da bir sunumla tanıttı.
Fatmalar Kurtarmaya…
Karafatmaları bu şekilde kullanmak yeni bir şey değil.. Alper Bozkurt ve ekibi 5 yıldır bunun üzerine çalışıyorlar ve Kickstarter projesi geçen yıl ilk kez “RoboKarafatmalar”ı piyasaya sürdü. Ancak Bozkurt’un projesi çalışmayı pratikte çok daha geçerli bir hale getiriyor. Ekip , felaket mağdurlarını bu yöntemle bulmayı umuyor. Örneğin, göçük altında kalan insanlar bu teknolojiyle bulunabilir. " Hamamböcekleri platform olarak şu ana kadar yapabileceğimiz her şeyden çok daha iyi ve kullanışlı, uzun sürede öyle kalacağa benziyor" diyor Ann Arbor’daki Michigan Universitesi’nden Shai Revzen ve ekliyor: " Fakat, hiçbir dikkat dağıtıcı öğenin bulunmadığı laboratuarlarda bu yöntem sorunsuz çalışıyor olabilir, gerçek dünyadaki çevresel koşulları düşündüğümüzde uygulaması çok daha zor olacaktır” Bu yüzden proje bir sonraki etapta laboratuardan çıkarılacak, ancak yine de moloz yığını gibi yoğun alanlara değil tabi..Bu belki daha sonraki bir aşama olabilir. Lab fazı tamamlandığında, ekip sayborgların üzerlerine Geiger sayaçları entegre etmeyi düşünüyor. Buradaki amaç ise nükleer enerji santrallerindeki kaçakları tespit etmek. Bozkurt şu şekilde özetliyor: " Böcek-robotları kullanacağımız sayısız uygulama mevcut, ve dış dünyadan bir çok bilgi toplayıp depolayabiliriz ve önümüzdeki beş altı yıl içinde, en yoğun moloz yığınlarında bile kullanılabilir hale getirebileceğimizi düşünüyoruz.” Görsel Kaynak: Eric Whitmire/NCSU
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

25 Şubat 2015
Mercanlar Plastik Yiyorlar

14 Ağustos 2017
Ejderhalar Gerçek Olsaydı, Alev Püskürtebilir miydi?

15 Kasım 2014
Düşmanına Teslim Olmaktansa Ölmeyi Yeğleyen Arı

21 Mart 2018
Arı Sütü, Kraliçe Larvaların Yere Düşmesini Önlüyor