Bristol ve Meksika'dan araştırmacılar, spermlerin nasıl yüzdüğü ile ilgili bildiklerimizi bir anlamda ters yüz etti. Bu konuda bildiklerimizin temeli ilk olarak, yaklaşık üçyüz yıl kadar önce Antonie van Leeuwenhoek, spermlerin; yılan gibi kıvrılarak sperm hareketini sağladığı kuyrukları olduğunu ilkel mikroskoplar ile keşfettiğinde bulmuştu.
3D mikroskop ve matematiksel modelleme kullanan araştırmacılar Dr. Hermes Gadelha (University of Bristol) Dr. Gabriel Corkidi ve Dr. Alberto Darszon (Universidad Nacional Autonoma), sperm hareketini 3D olarak yeniden yapılandırdı. Saniyede 55.000 kare çeken kamera yardımıyla spermlerin hareketi serbest ortamda kaydedildi.
Science Advances'ta yayımlanan çalışmada, sperm kuyruğunun oldukça oynak olduğu ve kırbaçlama hareketini tek tarafa doğru yapabildiği açıklandı. Bu spermin sürekli çemberler çizerek hareket edeceğine işaret etse de, aslında spermler ileri yönlü hareketlerini sağlamak üzere bir adaptasyon geliştirmiş durumda.
Fertilite matematiği alanı olarak bu yeni ve ilgi çekici alandaki bu en yeni keşfe göre spermler, eğer yüzme hareketleri sırasında kendi kuyruktan başa olan yatay eksenleri etrafında dönerlerse tıpkı bir tirbüşonun mantara girişi gibi ileri doğru hareketlerini sağlayabileceklerini çözmüşler. Spermlerin hızlı ve çabuk senkronize olan dönüşleri kuşbakışı bakılacak ve 2 boyutlu alınacak olursa iki yana doğru simetrik bir harekete sahipmiş gibi görünür. Ancak spermler bu sorunun üstesinden rotasyon ile gelmiş durumda. Bunu ise kuyruklar tıpkı parmağımızla elimizi hareket ettirmeden çember çizme hareketi yaptığımız gibi dönerken (aynı anda kırbaçlama hareketini yapar) aynı zamanda baş kısmı da vidalama yapar gibi hareket yönünde dönmektedir. Bu şekilde asimetriden simetri yaratılmış oluyor.
Yukarıdaki videoda ise oluşturulan 3D modelin videosunu izleyebilirsiniz. Çalışmanın tüm bu aşamaları ile keşiflerinin insan üremesinin en bilinmeyen kısmını günyüzüne çıkardığı düşünülüyor. Yüzme hareketinin sperm kalitesine etkisi ise ayrıca değerlendirilecek bir husus. Ancak yüzme ile sağlıksız sperm arasındaki ilişki anlaşıldığında kısırlık nedeni tespiti ile tedavi ve terapi yöntemlerinin de bu bilgiler ışığında çok kolay geliştirilebileceği düşünülüyor.- University of Bristol News and Features, How human sperm really swim: research challenges centuries-old assumption, 31 Temmuz 2020, https://www.bristol.ac.uk/news/2020/july/how-sperm-swim.html
- Hermes Adelha et al. Human sperm uses asymmetric and anisotropic flagellar controls to regulate swimming symmetry and cell steering. Science Advances, 2020, https://advances.sciencemag.org/content/6/31/eaba5168
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol