Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
University of Louvain 'den bilimciler bebek beyninin gelişimindeki kilit unsurun düşünülenden yıllar önce meydana geldiği bulgusuna ulaştı.
Yüzleri tanıma şeklimiz (beynimizin sağ lobunu kullanırız) bizi insan olmayan primatlardan ayıran eşsiz bir yoldur. Bu yetinin biz okumayı öğrendikçe geliştiği düşünülüyordu, fakat eLife 'da yayımlanan yeni bir çalışma; bebeklerde henüz 4 aylık iken bile beynin oldukça evrimleşmiş olduğunu gösterdi.
Makalenin yazarlarından Bruno Rossion:
"Beynin sol lobuna gelen bir zarar da tıpkı konuşabilme yetisini kaybetmek gibi, beynin sağ lobuna gelecek bir zarar da yüzleri ayırt etme yetimizi kaybetmemize sebep olabilir, dolayısıyla gelişimini anlamak bizim için kritiktir" diyor.
Araştırmacılar; annelerinin kollarındaki 15 bebeğin beyin aktivitelerini kaydetmek için bebeklerin kafalarına elektrotlar takılı bir şapka giydirdiler ve 20 saniye boyunca hızlı bir ardışık resimleri izlettiler. Bebeklere; bakış açısı, rengi, ışıklandırması ve arka planı değişen 48 yüz resmi ve aralara serpiştirilen hayvan, bitki ve insan yapımı nesnelerin olduğu 200 resim gösterildi. Her görüntü yalnızca 166 milisaniye boyunca gösterildi, aynı oran yetişkin çalışmalarında da kullanıldı. Diğer resimlere kıyasla, yüz resimleri beynin sağ kısmında keskin bir heyecanlanmaya sebep olduğu gözlemlendi. Sağ ve sol lob arasındaki farkın yetişkinlere yapılan aynı çalışmadan daha belirgin olduğu görüldü.
Rossion:
"Dijital yüz tanımaya bağlı devasa kaynaklar vasıtasıyla bebeklerin beyin becerisinin düşük olmadığını gördük" diyor.
İnsanlar doğal görsel şeyleri kategorize etmede bilgisayar algoritmalarına üstün gelmekten oldukça uzaklar. Yüz; insan gelişiminde önemli ve sık bir sosyal uyarandır. Bu yüzden nesneleri görsel olarak ayrıştırma yetimizin nasıl geliştiği üzerine yapılan çalışmalar için idealdir.
Araştırma Referansı: Adélaïde de Heering, Bruno Rossion. Rapid categorization of natural face images in the infant right hemisphere. eLife, 2015; 4 DOI:10.7554/eLife.06564
Kaynak: ELIFE, "Infant brains develop years faster than we thought", http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/e-ibd060115.php
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
15 Şubat 2017
Zihin Kullanma Kılavuzu-6: Zekâ
21 Haziran 2017
Beyin Ağlarındaki Çok Boyutlu Matematiksel Evren
30 Aralık 2015
İnsan Gibi Öğrenen Makineler
21 Aralık 2019
Unutkanlık Günün Saatine Bağlı Olabilir mi?
29 Mart 2017
Birbirine Bağlı Anılar Nasıl Ayrılabilir?
02 Aralık 2014
Beyinde Stres Tetikleyici Keşfedildi
12 Ağustos 2019
Beyin, Toksin ve Atıklarından Nasıl Arınır?