Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Zorbalık, ebeveynlerin, çocuklarının güvenli ve sağlıklı psikoloji sahibi olmaları konusunda en fazla endişe duyduğu konulardan birisidir ve gerçekten de hayatı bir zindana dönüştürebilir. Okullarda sıklıkla karşılaşılan bu durum, azınlık ve dezavantajlı gruplarda özellikle bir problem teşkil etmektedir. Ancak, zorba davranışlara maruz kalan çocukların bu durumu aileleriyle paylaşmaları, çocukların zorbalıktan kurtulmalarını daha muhtemel hale sokar. Şimdi size; okulda zorbalığa maruz kalan çocuklarınıza nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda 5 adımdan bahsedeceğiz.

1) İşaretleri Belirleyin


Zorbalık işaretleri; davranışsal değişimlerden, içe kapanıklığa, okula gitmek istememeye ya da belirsiz hastalıklar geliştirmeye kadar çeşitli biçimler içerebilir. Eğer ki çocuğunuz, zorbalığa maruz kaldığını size bildirirse; öncelikle bu durumu sizinle paylaştığı için ona teşekkür edin ve problemi anlayabilmek için bu davranışının ilk adım olduğunu anlatın.

Artık yapmanız gereken; üzüldüğünüzü ya da kızgınlığınızı çocuğunuza belli etmeden onu en iyi şekilde dinlemeye çalışmaktır. Sakin kalın ve çocuğunuzu kendisine yardımcı olacağınız konusunda ikna edin. Oldukça hassas bir biçimde neler olduğunu, zorbalığın ne şekilde gerçekleştiğini ve bunun kendisini nasıl hissettirdiğini anlatmasını isteyin, böylelikle onu rahatlatabilir ve ona güven verebilirsiniz.

Artık konuyu devralmanız uygundur, fakat eğer mümkünse çözümleri çocuğunuzla beraber düşünün ve ona, sizin ne yapmanızı tercih ettiğini sorun.

Zorbalık, çocuğun özgüvenini ve özsaygısını düşürebilir, dolayısıyla, çocuğunuzun güçlü yanlarını ona göstermeye çalışın ve endişelerini gidermede neyin ona yardımcı olacağını düşünüyorsa onu yapması için kendisine müsaade edin. Ve çocuğunuza, onun daima yanında olduğunuzu hatırlatın.

2) Zorbalığın Ne Olduğunu Anlatın


Zorbalık, genellikle, güç dengesizliğine dayanan tekrarlı ve kasti eylemler olarak tanımlanır. Fakat, yalnızca bir defa olmuş olsa bile, çocuğunuz bunu size bildirme ihtiyacı hissetmişse durum ciddi demektir.

Çocuğunuzla, zorbalığın farklı türleri hakkında konuşun ve ona, zorbalığın, yalnızca fiziksel şiddet ya da tehditi içermediğini, aynı zamanda lakap takmanın, grup dışında bırakmanın, söylenti çıkarmanın ya da birisini yapmak istemediği bir şeye zorlamanın da zorbalık dahilinde olduğunu anlatın. Zorbalığın yalnızca reel hayatın içinde değil, aynı zamanda internet ve sosyal medya ortamlarında da ortaya çıkabileceğini ve zorbalığın, farklı kişilere ya da gruplara farklı biçimlerde de olsa yönlenebileceğini bilmesini sağlayın. Bu durum çocuğunuzun bu noktada bilinçlenmesine, zorbalığı anlamasına ve hatta diğer insanlarla empati kurmasına da yardımcı olacaktır.

Öte yandan, ebeveynler ve eğitimciler, çocukları etraflarında yaşanan zorbalık durumlarına tanıklık etmeleri noktasında cesaretlendirmeleri gerekiyor. Çünkü zorbalık vakalarının büyük çoğunluğu, kimsenin bilmediği bir sır olarak kalabiliyor ve çocuklar kendilerinin de hedef olacağından korktukları için bu durumu paylaşmaktan çekiniyor.

3) Misilleme Yapmayın


Çocuğunuzu, agresif bir biçimde misilleme yapması noktasında cesaretlendirmeyin. Karşılık vermek anlaşılır bir durum gibi görünebilir ancak bu durum, işleri genellikle daha da kötü hale sokar ve çocuğunuzun yaralanmasına, kendisine gülünmesine ya da birisinin disipline gitmesine sebep olabilir.

Agresif davranmak ya da pasif kalmak yerine, zorbalığın üstesinden gelebilecek daha iddialı yaklaşımlar geliştirmeliyiz. Çocuğunuza, kendisinin olabildiğince hızlı bir biçimde o durumun dışına çıkması ve derhal söz konusu olayı öğretmenine bildirmesi gerektiğini anlatın.

4) Bildirimde Bulunun


Eğer çocuğunuz, sizin yardımınızın tek başına yeterli olmayacağı hissine kapılırsa, derhal okul ile temasa geçin. Fakat bunu yapacağınızı önce çocuğunuza bildirin, fakat yaptığınız bu şeyin yapılması gereken olduğu noktasında çocuğunuzu ikna edin. Zorbalık yapan çocuğun ebeveynleriyle konuşmak isteyebilirsiniz, ancak bu durum, sizin için ve çocuğun için olumsuz tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bütün okulların, zorbalığın nasıl bildirilmesi ve onunla nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda zorbalık karşıtı kuralları olmalıdır. Dolayısıyla, okul ile iletişime geçip bunun ne olduğunu ve nasıl uygulandığını öğrenin.

Zorbalığı durdurmak isteyen okula destek olun ve en iyi yöntem bunu okul ile beraber yapmaktır. Çocuğunuzun öğretmeniyle bir görüşme ayarlayın ve kendisiyle söz konusu durum hakkında bilgi paylaşımında bulunun.

Eğer ki, çocuğunuz size zorbalığın devam etttiğini bildirirse, bunu kimin ya da kimlerin yaptığını, ne söylendiğini, ne zaman ve nerede yapıldığını not alın. Sosyal medya üzerinden yapılmışsa, mesajların, site yorumlarının ya da paylaşıma dair yapılan yorumların ekran görüntülerini alın. Fakat, her şeyden önce, çocuğunuzla birlikte çalışması ve problemi çözmesi için okula fırsat tanıyın. Okulun yeterince ilgili olmadığını gördüğünüzde ise, bu durumu yasal yollara taşıyabilirsiniz.

5) Zorbalığın, Çocuğunuzun Eğitimine Zarar Vermesine İzin Vermeyin


Her ne kadar zorlu bir durum olsa da, çocuğunuzun okuldan uzak kalmasına izin vermeyin, bu durum, her şeyin daha da kötü olmasına ve çocuğunuzun okuldan geri kalmasına sebep olacaktır. Ne yaparsanız yapın, ayarlı bir tepkinin zorbalık problemini çözmede en etkin yol olduğunu unutmayın.

Dipnot: Şair Shane Koyczan'ın okullardaki ezici davranışları ele aldığı "Bugüne Kadar" adlı şiirini, Hannah Epperson'ın kemanı eşliğinde seslendirdiği videoyu izlemenizi öneririz (Türkçe altyazıları sağ alttaki düğmeden açabilirsiniz):


Kaynak ve İleri Okuma
  • Heaton, M. "Five ways to help your child if they are being bullied at school." The Conversation.
  • Rıza Gökler, Peer bullying in schools, Journal of Human Sciences"; https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/565
  • Adolescent Bullying in Schools: An Evolutionary Perspective, Evolutionary Perspectives on Child Development and Education.
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir