Alamo çarpması krateri
Amerika Nevada'nın güneydeki dağlık bölgelerinde karbonat taşı depozitleri (birikinti şeklinde kalıntı ) bulundu. Bu bulgular ' Alamo çarpması' olarak bilinen katastrofik etkini...
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Amerika Nevada'nın güneydeki dağlık bölgelerinde karbonat taşı depozitleri (birikinti şeklinde kalıntı ) bulundu. Bu bulgular ' Alamo çarpması' olarak bilinen katastrofik etkinin kanıtının bir kaydı niteliğinde. Bu etkinin yaklaşık 382 milyon yıl önce, deniz tabanında bir çökelme ve deniz altı kraterinin oluşmasından kaynaklanarak gerçekleştiği biliniyor .Söz konusu krater parçalanmış taşlar tarafından zamanla dolduruldu, bunların yerini çarpmadan kalan enerji azaldıkça ve çevre normale döndükçe tipik okyanus birikintileri aldı.
Idaho State University ‘den Andrew J. Retzler, çarpma sonrası okyanus birikintilerinin ve krateri dolduran parçalanmış kayanın dağılımı ve özelliklerinin çalışmasını yaparak Alamo kraterinin büyüklüğü ve şeklini karakterize eden yeni bir harita ortaya koydu.
Çalışmanın sonuçları, Alamo kraterinin ve ilişkili birikintilerin yalnızca yarısının günümüzde gözlenebildiğini ve toplam çapının 111 km ile 150 km arasında olduğunu gösterdi. Bu rakamlar, önceki tahminlerin neredeyse iki katıydı ve -eğer bu doğruysa- Alamo krateri son 550 milyon yılda görülen en büyük deniz çarpmasıydı. Bu da, Alamo kraterinin, üzerinde çokça çalışma yapılan, Kuzey Amerika’nın doğu sahilinde bulunan, 35 milyon yaşındaki Chesapeake Bay çarpma kraterinden çok daha büyük olduğunu gösteriyor.
Reference:
- A. J. Retzler, L. Tapanila, J. R. Steenberg, C. J. Johnson, R. A. Myers. Post-impact depositional environments as a proxy for crater morphology, Late Devonian Alamo impact, Nevada. Geosphere, 2015; DOI: 10.1130/GES00964.1
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
21 Haziran 2019
Mars Bulutları Meteorlar Sayesinde Oluşuyor
05 Kasım 2014
Meteorun Havakürede Patlaması
03 Temmuz 2015
Yeryüzünde Keşfedilmemiş 340 Krater Kaldı
11 Mayıs 2016
Yaşam Kraterlerde Filizlenmiş Olabilir
02 Mart 2016
Gök Cisimleri Neden Farklı Boyutlarda Oluyor?
16 Kasım 2014
NASA Göktaşı Haritası
16 Nisan 2018
Gezegenimizde Bulunan En Büyük Göktaşı: Hoba Meteoriti
13 Haziran 2018
Son Evrensel Ortak Atamız Uzaydan Gelmiş Olabilir mi?