Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Ahtapotlar karşılaştıkları neredeyse  her engeli sıkışma, büzüşme ve kendi kendilerini ezme yetenekleri ile aşabilmektedir. Bu kafadanbacaklının (sefalapod) sahip olduğu esneklik kapasitesinin biyolojik olarak övülecek birçok tarafı olmakla birlikte, araştırmacılar şimdi de dünyanın tamamen yumuşak bir gövdeye sahip olan ilk robotunu üretmeyi başardı.

Octobot (Türkçe'ye Ahtabot) olarak çevrilebilir) adı verilen robot yalnızca bir el ayası büyüklüğe sahip ve yumuşak vücudu da silikondan üretilerek hazırlandı. Şu ana kadar üretilen birçok yumuşak, esneyebilir robotun birkaç tane zorunlu olarak sert olan ve esnemez olan parçası bulunuyordu. Bunlara piller, güç üniteleri ve kablolar örnek olarak gösterilebilir. Tüm bunlara karşılık Octobot yakıt olarak küçük miktarlarda bulundurduğu hidrojen peroksit molekülü rezervini yakıt olarak kullanıyor. Hidrojen peroksit, Octobot'un içine gömülmüş olan platin parçalarının üzerinden akarken gerçekleşen kimyasal reaksiyon, bir gaz üretilmesini sağlıyor. Bu gaz arttıkça ve şiştikçe robotun kolunun esneyerek hareket etmesini sağlıyor.

Nature'da yayımlanan çalışmada, gazın bir dizi 3D olarak yazdırılmış hava basınçlı (pnömatik) hazneden geçtiği açıklandı. Bu havzalar aynı zamanda Octobot'un sekiz kolunu birbirine bağlamayı sağlıyor. Gazın geçişi sırasında esneyerek hareket eden kollar ise robotun su içindeki itki gücünü oluşturuyor. Projenin başından beri yüzlerce deney aşamasında octobot üreten araştırmacılar, özellikle pnömatikleri doğru zaman gelene kadar ince ince ayarlamaya ve titizlikle iyileştirmeye devam etti. Yapılan açıklamada şu an için yakıtının 4 ila 8 dakika arası dayandığı kaydedilen Octobot'un, henüz istenilen her yöne hareket ettirilemediği veya yönlendirilemediği de belirtildi.

Araştırmacılar şimdi de robota, işleyen sensörler eklemek için kolları sıvadı. Bu sensörler yardımı ile artık çevresindeki engelleri veya cisimleri sezme yeteneği de kazanacak olan Octobot, neye doğru veya neyden uzağa gidebileceğine de karar verebilecek. Bu temel dizaynın ölçeğinin büyütülebileceğini veya isteğe göre küçültülebileceğini belirten araştırmacılar, robotun kullanılmak istediği göreve göre yakıt kapasitesinin de artırılıp, azaltılabileceğini öne sürüyor. Yumuşak robotik alanı geliştikçe ve bu tip robotlara gerekli entegrasyon sağlandıkça; belirli zamanlarda okyanus sıcaklıklarının ölçülmesinden, askeri incelemelere ve hatta deniz arama-kurtarma çalışmalarına kadar birçok noktada çok işe yarayabileceği düşünülüyor.






Kaynak : Michael Price, ‘Octobot’ is the world’s first soft-bodied robot, 24 Ağustos 2016, www.sciencemag.org/news/2016/08/octobot-world-s-first-soft-bodied-robot




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir