Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
NASA Dünya dışı araştırmalar için kurulmuş bir merkez, fakat NASA’da çalışan bilim insanları Dünya içerisindeki araştırılması neredeyse imkansız yerleri araştırabilecek yeni bir robot ürettiler.
NASA Jet Propulsion Laboratuvarı mühendisleri, hâlâ aktif olan Hawai’deki Kilauea volkanının aktif olmayan çatlaklarında, yeni robot VolcanoBot1’in ilk testlerine başladıklarını duyurdular.
VolcanoBot1 iki tekerlekli bir robot, yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda ve yalnızca 15 cm boyunda.VolcanoBot1’in özelliği ise bir zamanlar yüzeye volkan püskürtmüş çatlakların içerisi ile ilgili bilgileri yüzeye yollama kapasitesine sahip olması.
Kilauea’ya geçen yıl mayıs ayında gerçekleştirilen ilk seferlerde, VolcanoBot1 zeminden 24 metre aşağıya kadar gönderildi fakat araştırmacılar robotun daha da derinlere gönderilebileceğine inanıyorlar.
Aktif olmayan çatlakların bu robot sayesinde haritasını çıkarmak bilim insanlarına magmanın yüzeye nasıl ulaştığı ve volkanik püskürmenin nasıl gerçekleştiği konusunda bilgi verebilir.
Peki Dünya volkanik mekanizmaları üzerinde uzay araştırması merkezi olan NASA neden çalışma yürütüyor?
Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde NASA’nın uzay aracı Mars ve Ay üzerindeki mağaralar, çatlaklar ve volkanik tepelerin şaşırtıcı fotoğraflarını göndermişti. Mars ve Ay üzerindeki bu yapılar çok baştan çıkarıcı olsalar dahi onları keşfedecek teknolojiye NASA henüz sahip değil. Bu bilgi boşluğunu kapatmak amacıyla da NASA, Dünya üzerindeki bu yapıları detaylı inceleyerek bulguları üzerinden tahminler yapmak istiyor.
Fakat VolcanoBot’ları uzayda da kullanılacak hale getirme sürecinde yapacakları çok iş var. Yeni nesil volkan-keşif robotları üzerindeki çalışmalar da hızla devam ediyor. 2015’in mart ayında daha küçük bir yapıya sahip olan VolcanoBot 2, Kilauea yanardağının içlerine gönderilecek.
Kaynak: NASA
Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
05 Kasım 2018
Çevrelerini Algılayarak Karar Verebilen Robotlar
10 Eylül 2015
Robot Türlerinin Kökeni
29 Mart 2016
Fukuşima'ya Gönderilen Robotlar Öldü
30 Mart 2016
Yapay Zekâların Yeni Mesleği: Yazarlık
26 Ocak 2015
Yapay Zekâlı Kişisel Robot Sonunda Piyasaya Çıkıyor!
06 Ocak 2015
Video İzleyerek Yemek Yapmayı Öğrenen Robotlar
11 Mayıs 2019
Bitki Benzeri Robot Plantoid Çalışmaları İlerliyor
18 Eylül 2015
Mesleğinizi Robotlar mı Kapacak?