Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar

Çocuklar, ayaktayken daha iyi düşünüyor olabilirler mi?


International Journal of Environmental Research and Public Health’de yayımlanan çalışma, sınıflardaki ayakta çalışma yapılabilecek yükseklikteki masaların (öğrenciler bu yüksek masaların önünde ayakta durmayı ya da masaların önündeki yüksek sandalyelere oturmayı tercih edebilirler) nörobilişsel faydası ile ilgili ilk delilleri sağlıyor.

yuksek-masalarda-egitim-goren-cocuklarin-bilissel-fonksiyonlari-gelisiyor-1Texas A&M School of Public Health’de doçent Ranjana Metha ve çalışma arkadaşları, ayakta çalışma yapılabilecek yükseklikteki masalarla eğitim gören lise birinci sınıf öğrencilerini araştırdı. Çalışma bu öğrencilerin eğitim yılının başlangıcında ve sonunda yapıldı.
Deneysel tasarım kullanılarak yürütülen çalışmada, Mehta, bu masaların nörobilişsel faydalarını bilgisayar üzerinden yapılan 4 test ile yürütme fonksiyonlarını değerlendirerek keşfetti.

Yürütme fonksiyonları; görevleri analiz etmekte kullandığımız ve onları adımlara bölerek başarana kadar aklımızda tuttuğumuz bilişsel yeteneklerdir. Bu yetenekler doğrudan; öğrencilerin zamanlarını değerli kullanmaları, bulguları hatırlamaları, okuduklarını anlamaları, çok adımlı problemleri çözmeleri ve yazılarında düşüncelerini organize etmelerinin dahil olduğu birçok akademik yeteneğin gelişimi ile ilişkili. Bu fonksiyonların büyük bir bölümü frontal beyin bölgelerinde düzenlendiğinden, araştırmada taşınabilir beyin-görüntüleme cihazı kullanıldı. Araştırma boyunca öğrencilerin frontal beyin fonksiyonu içerisindeki alakalı değişimlerin ölçülebilmesi için, öğrencilerin alınlarına test boyunca biyo-sensörler yerleştirildi.

Mehta’nın belirttiğine göre:

Test sonuçları, yüksek masaların devamlı kullanımının yürütme fonksiyonları ve işler beyin yeteneklerindeki önemli ilerlemeler ile alakalı olduğunu işaret ediyor.

 

Temel olarak öğrencilerin harcadıkları enerjiye odaklanan daha önceki çalışmalarda da eğitimciler, yüksek masalarda oturan çocukların daha iyi davranışlar sergilediklerini ve daha dikkatli olduklarını gözlemlemişlerdi.

İlginç bir şekilde yaptığımız araştırma, daha önceki okul-temelli egzersiz programlarının sonuçları ile paralellik göstererek, yüksek masaların kullanımının nörobilişsel fonksiyonu geliştirdiğini gösteriyor. Bundan sonraki adım da, doğrudan yüksek masaların sağladığı nörobilişsel faydaları okul temelli egzersiz programları ile karşılaştırmak olabilir.

Bu araştırmanın sonuçları, okullardaki sıraların öğrenciler açısından en verimli şekilde kullanılması için önemli olabilir.




Kaynak: Texas A&M School of Public Health

Makale Referansı: Ranjana Mehta, Ashley Shortz, Mark Benden. Standing Up for Learning: A Pilot Investigation on the Neurocognitive Benefits of Stand-Biased School DesksInternational Journal of Environmental Research and Public Health, 2015; 13 (2): 59 DOI: 10.3390/ijerph13010059




 

 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir