Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Uzayda uzun bir yolculuktan sonra Dünya'ya döndüklerinde, astronotlar ileri düzeyde bir rehabilitasyon sürecine alınırlar. Çünkü yer çekiminin olmadığı yerde, her şey normalden farklıdır. Kas atrofisi oluşmakta ( Dünya'daki alışıldık vücut ağırlığını çeken yer çekimine karşı direncin olmaması durumunda veya sıfır yer çekiminde yapılan egzersizler nedeniyle) , gözlerimize vücut sıvılarının basınç yapması sebebiyle görme bozuklukları oluşabilmekte, kan basıncı ciddi oranda değişebilmektedir. Aynı zamanda da her ay yüzde bir ila iki oranında kemiklerin yoğunlukları azalmaktadır.

Reuters Reports'da yayımlanan rapordaki bir sav ise uzayda deri kalınlığının da azaldığını ortaya atıyordu.
Saarland Üniversitesi Fizik ve Mekatronik Fakültesi, Biyofotonik ve Lazer Teknolojisi Bölümü Profesörlerinden Karsten Koenig, NASA ve ESA'nın talebi üzerine uzayda neden derinin de inceldiğini incelemek için lazer teknolojisinden yararlandılar.

NASA ve ESA; birçok astronot deri problemlerinden şikayetçi olduğu için, uzayda geçirilen altı aylık bir sürede ne tip modifikasyonların olacağı veya ne tip yaşlanma süreçlerinin gerçekleşeceğini anlamak üzere, ekibe astronotların derilerinin incelenebilip incelenemeyeceğini sordu.

Ekip üç isim üzerinde çalışma yürüttü : uzayda 166 gün geçiren İtalyan ESA astronotu Luca Parmitano, 199 gün geçiren Samantha Cristoforetti ve uzayda 166 gün geçiren ESA'nın Alman astronotu Alexander Gerst. Her astronotun derisi uzaya gitmeden önce ve döndükten sonra deri taramasına tabi tutuldu.

Koenig'in ekibinin geliştirdiği teknoloji, derinin tabakalarını ve kısımlarını yüksek çözünürlükte görüntülemek için tomografi adı ile bildiğimiz teknikte lazerin kullanıldığı yeni bir teknoloji geliştirdi.

Femtosaniyelik lazer ışınları kullanılan teknoloji ile deri taranarak deriden gelen flüoresan sinyaller toplanıyor. Bununla birlikte ikincil harmonik ürün olan sinyaller de veri olarak kaydediliyor. Bu şekilde, bu iki tip sinyal görüntü oluşturarak derinin gerçek şeklini yüksek çözünürlükte incelemeyi mümkün kılıyor.

İncelemeler sonucu astronotların güçlü bir Kollojen(collagen): Deriye kuvvetini ve esnekliğini kazandıran protein molekülü. üretimi yaptığı tespit edilse de, henüz derideki incelmeler ve sebepleri ile ilgili net bilgilere ulaşılabilmiş değil. Ne var ki, yapılan tespitler ile astronotları daha uzun görevleri bu anlamda daha sağlıklı atlatabilecekleri hazırlık yöntemlerini geliştirmek kısa zamanda mümkün olacak gibi görülüyor.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir