Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Görsel : Image courtesy of University of Royal Holloway London

Biliminsanları Türkiye'de, şu ana kadar bulunmuş en eski taş aleti buldular. Bu bulguya dayanarak insanların Asya'dan Avrupa'ya daha tahmin edilenden daha erken çağda geçtiklerini de söylemek mümkün, yaklaşık 1.2 milyon yıl önce.. Quaternary Science Reviews 'da yayımlanan çalışmaya göre Gediz Irmağı'nın tarih öncesinden kalma birikintilerinden şans eseri bulunan muhtemelen insanlar tarafından yapılan ve kullanılan bir kuvarzit (quartzite) dilim,  Afrika ve Asya'dan çıkış için çok daha öncül ve yeni bakış açıları kazandıracak.

Londra Üniversitesi, Royal Holloway'den araştırmacılar ve beraberindeki uluslararası bir ekip ( İngiltere , Türkiye, Hollanda ), yüksek hassasiyetli cihazlarla, nehir birikintisinin kaç yıllık olduğunu hesapladılar ve böylece insanların burada bir alan işgal ettiği ilk zamanı çok kesin bir şekilde ortaya çıkardılar.

Royal Holloway Coğrafya Bölümü profesörlerinden Danielle Schreve : " Bu buluş Avrupa'ya geçiş için zamanlama ve rota hesaplamalarında çok önemli bir yer tutuyor. Araştırmamız gösteriyor ki, bulduğumuz parça, güvenli ve doğru bir şekilde yaş hesaplaması yapılmış , insanların kullandığı ilk parça ve Türkiye'de bulunan bu taş, su taşkını yatağına düşürülmüş ilk parça olma özelliğini taşıyor ve tam 1.2 milyon yaşında.

Araştırmacılar yüksek hassasiyetli radyoizotopik ve paleomanyetik yaş hesaplama tekniklerini kullandılar. Burada akmış olan lavın hem öncesini hem sonrasını hesaplayarak insanların bu alana 1.24 ile1.17 milyon yılları arasında geldikleri bulundu.Daha önce en eski hominin fosilleri Türkiye'de Kocabaş'ta 2007de bulunmuştu ama yaş hesaplaması bu kadar kesin değildi.

Profesör Schreve tarafından, alanda çalışırken bulunan bu pembemsi taş, tamamen şans eseri olarak farkedildi. Ancak taşı eline aldıktan sonra daha yakından inceleyen profesör, taşın üzerindeki insanlara ait yapım kullanım izlerini kolaylıkla fark ettiğini söylüyor.Buluş sonrasında da jeolog ve yaş hesaplama uzmanlarıyla çalışınca son derece güvenli bir kronoloji ortaya çıkarıldı. Bu bulgularda uzak atalarımızın hayatı hakkında çok fazla fikir veriyor ve yeni araştırmaları tetikliyor.




Referans    :     D. Maddy, D. Schreve, T. Demir, A. Veldkamp, J.R. Wijbrans, W. van Gorp, D.J.J. van Hinsbergen, M.J. Dekkers, R. Scaife, J.M. Schoorl, C. Stemerdink, T. van der Schriek. The earliest securely-dated hominin artefact in Anatolia? Quaternary Science Reviews, 2015; 109: 68 DOI: 10.1016/j.quascirev.2014.11.021
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir