Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar

İspanya'nın Malaga şehrinde keşfedilen mağara resimleri şu ana kadar bulunmuş, Neandertaller tarafından yapılmış ilk mağara resimleri olma özelliği taşıyor.

University of Cordoba'dan José Luis Sanchidrián'ın belirttiğine göre, bu resimler, aslında Neandertal beslenme şekilleri hakkında bilgi veriyor. Aynı zamanda bu resimlerin yontma taş devri ile de hiçbir paralelliği bulunmuyor. Araştırmacıların resimlerin yakınında buldukları kömürlerin karbon-14 ile belirlenen zamanları da günümüzden 43,500 yıl ila 42,300 yıl geçmişe işaret ediyor.

Bu bulgulara göre; bulunan resimler, 30,000 yıl yaşında olan ve Fransa'nın güneydoğusunda bulunan Chauvet mağara resimlerinden daha eski olabilir. Hatta yontma taş devri mağara sanatının en eski örneği bile olabilir.

Bulunan mağara resimlerinin neredeyse hepsinin modern insanlara ait olduğu düşünüldüğünde ve bulunan bu resimlerin de Neandertallere ait olduğunun güçlü delilleri göz önüne alındığında, Neandertaller ile ilgili bazı görüşlerin değişme ihtimali var. 

Bu resimleri yapan Neandertallerin 37,000 yıl öncesine kadar İber yarımadasında kaldıkları düşünülüyor- bu tarih Neandertal anavatanının heryerinde modern insanlar tarafından asimile edilmesinden ya da modern insanların Neandertallerin yerine geçmesinden yaklaşık olarak 5,000 yıl sonrası. 

Yakın bir tarihe kadar, Neandertallerin sanatsal işleri yapmaya kapasitelerinin olmadığı düşünülüyordu. Fakat, keşfedilen dekore edilmiş taşlar ve kabuk objeler sayesinde bu tablo değişti. Henüz, soyu tükenmiş kuzenlerimize ait sürekli bir mağara sanatının delilleri ise bulunmuyor.

Neandertallerin Yaratıcılığı

Şu anda bazı araştırmacılar, Neandertallerin de modern insanlar gibi sembollerle ifade etme yeteneği, hayal gücü ve yaratıcılıklarının olduğunu düşünüyorlar.

Fakat, her ne kadar bulgular Neandertalleri işaret etse de, resimlerin tam olarak ne zaman yapıldığının netleşmesi hayati önem taşıyor.

University of Sheffield'den Paul Pettitt'e göre, Fransa'da bulunan Grotte Chauvet gibi alanları her ne kadar iyi çözümlediğimizi düşünsek de, tam olarak hangi tarihte kullanıldıklarının belirlenmesi oldukça problemli.

Araştırmacılar şu anda bu resimlerin Neandertallere ait olduğunu belirtseler de ve bu resimlerin Neandertallere ait olduğu artık neredeyse kabul görse de, bu resimlerin ilk Homo sapiens'lere ait olma ihtimali de mevcut. Modern insanlar bu mağaralara gelmiş ve resimleri duvarlara yapmış olabilirler.

1680'de ölen ozan, besteci Joachim Neander, kısa süren yaşamının sonlarına doğru esin perisini aramak için sık sık evinin yakınlarındaki vadide gezintiye çıkardı. Kasaba halkı, sevgili ozanlarının anısına bu vadiye Neander Thal adını verdiler. Daha sonraki tarihsel bir rastlantı sayesinde, bu ad yerel sınırlarını aşarak evrensel bir ün ve anlam kazandı.
- Roger Lewin - Modern İnsanın Kökeni (Tübitak Popüler Bilim Kitapları 62) ISBN: 9789754030976

Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir