Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Güney Afrika'nın iki en ünlü arkeolojik kazı bölgesi, Sibudu and Blombos'da -birbirinden 1.000 kilometre uzaklıkta olan Orta Taş Devri yaşam bölgeleri - yaşayan insanların 71.000 yıl kadar önce benzer taş aletler kullandıkları ortaya çıkarıldı. Ancak bu aletlerin yapılış şekillerinde farklılıklar olduğu kaydedildi.

Johannesburg'daki University of the Witwatersrand arkeoloji profesörü Lyn Wadley'e göre; durum 65.000 yıl önce böyle değildi ve taş alet yapımındaki benzerlikler Güney Afrika'da benzer kültürel geleneklerin yayıldığını işaret ediyordu.

Wadley'in de dahil olduğu, uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yürütülen sistematik bir Orta Taş Devri taş alet teknolojileri ile ilgili çalışma dün PLOS ONE'da yayımlandı.

Araştırmacılar Güney Afrika'daki bu döneme ait iki arkeoloji bölgesi olan Batı Cape'deki Blombos Mağarası ve KwaZulu-Natal'daki Sibudu'da bulunan iki Orta Taş Devri malzeme topluluğu- Still Bay ve Howiesons Poort - üzerinde sistematik bir taş yapım teknoloji ve tipoloji analizi yürüttü. Bu kazı alanlarında modern insan davranışının kökenine işaret eden birçok arkeolojik kanıt elde edildi.

Çalışmada, kendi elde ettikleri ve diğer alanlardan yayımlanmış verileri kullanan araştırmacılar, taş kalıntı grupları arasındaki farklılıkları raporladı ve bu kalıntıların ne düzeyde benzeşik taş kümelerine ayrılabileceği üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Daha önceki, Howiesons Poort'daki aynı zaman dilimini araştıran geniş çaplı malzeme topluluğu analizleri ile tutarlı olarak, araştırmacıların bu çalışması Batı Cape 'den KwaZulu-Natal'a kadar olan geniş bir bölgeye yayılan kültürel varoluşların tekdüzeliğini tartışmaya açıyor.

birlik-ve-cesitliligimizin-kokenine-dair-yeni-bulgular-elde-edildi-bilimfilicom Howieson pişirilmiş kuvartz taşı aletleri


Her bölgedeki farklı taş tiplerini kullanmalarına rağmen,  Howiesons Poort zanaatkarları taş yontmak için benzer yolları izledi. Küçük kesiciler üretmişler, bunları cep çakısı gibi , arkası olan önü ince ve keskin aletler halinde sap takıp, hem kesme aleti hem de avlanma silahı olarak kullanmışlardı.

Bulgular, kompleks davranışsal geleneklerin öğretme ve konuşma direktifleri ile sosyal olarak iletilmiş olabileceği fikrini ciddi oranda destekliyor. Araştırma ayrıca Howiesons Poort kompleksinin durağan olmadığına ve zaman içinde seviyeli olarak değişim etkisine uğradığına işaret ediyor.

Blombos ve Sibudu'dan elde edilen Still Bay malzeme topluluğunun analizlerinde de benzer yöntemler uygulandı. Sibudu da taş yontma işlemi neredeyse tamamen ince uzun iki sivri uca sahip aletler üretmeye odaklanmıştı.

Bu uçların dizaynının ilk amacı kesici alet olarak kullanılmalarıydı. Yine bu sebeple uzun ömürlü olmaları için uzun bir yeniden keskinleştirme (bileyleme) işlemleri uygulanmaktaydı. Avcılıkta da bu iki keskin uçtan faydalanılıyordu.

Benzerlikler son derece açık şekilde görülse de, Sibudu ve Blombos Still Bay-tipi aletlerin üretimindeki belli farklılıklar buradaki toplulukların kültürel varlıklarının aynı grupta bulunmasını zorlaştırıyor. Bir diğer deyişle, Sibudu ve Blombos'da 71.000 yıl önceki taş alet yapımının aynı kurallara ve geleneklere dayanmadığını söylemek mümkün.

Still Bay bölgeleri Güney Afrika'da son derece yaygın ve gelecek araştırmalar Howiesons Poort'daki değişim yönünden farklı bir değişim yönüne sahip olup olmadığına dair yeni gözlemlerde bulunabilir.

 




Referans : Phys.org, SA's archaeological wonder-sites reveal more of the origins of our unity and diversity, phys.org/news/2015-07-sa-archaeological-wonder-sites-reveal-unity.html




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir