Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör

2014 yılında zebraların neden siyah-beyaz çizgili olduklarını (ısıran sinekleri uzak tutmak için) açıklığa kavuşturan ekip tarafından yeni bir konuda aydınlatıldık: Artık pandaların kürklerinin siyah-beyaz parçalı o kendilerine özgü renklerinin neye yarıyor olabileceğine ilişkin bir fikrimiz var!

Behavioral Ecology dergisinde yayımlanan makalelerinde, Kaliforniya Üniversitesi Davis Kampüsü ile Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar pandaların kürk desenlerinin iki işlevi olduğunu ileri sürüyor: Kamuflaj ve iletişim.

Panda Kürkü Bölüm Bölüm Ele Alındı

Pandanın çarpıcı renklerinin ardında yatan neden, biyolojide uzun süredir varlığını sürdüren ve uğraşması güç bir problemdi. Çünkü ona benzer görünüşte neredeyse başka hiç memeli yoktu. Çalışmanın baş yazarı Tim Caro şöyle diyor: "Yaptığımız çalışmanın çığır açıcı yanı, bedenin her parçasını bağımsız bir bölge olarak ele alması oldu."

Ekip böylece 7 ayrı bölgeye ayırdıkları panda kürkündeki farklı renkli bölgeleri, 195 etçilin (panda günümüzde bambu ile beslenmesine rağmen, etçiller takımındandır) ve 39 ayı alt türünün koyu ve açık renkleri ile karşılaştırdı. Ardından koyu renkli bölgelerin, çeşitli ekolojik ve davranışlar değişkenlere göre işlevleri eşleştirmeye çalışıldı.

Kol ve bacakların siyah olması, gölgeli zeminlere uyuyor. Sırt, boyun ve yüzün beyaz olması karlı zeminlere uyuyor. Göz çevresinin ve kulakların siyahlığı muhtemelen saldırganlık göstergeleri ile ilgili olabilir.
Telif: Ricky Patel
Pandaların kürklerindeki siyah ve beyaz bölgeler, ayrı ayrı diğer hayvanların
aynı bölge renkleri ile karşılaştırıldı.

Karda veya Ormanda Saklanmak

Yapılan karşılaştırmalar sonucunda, pandanın büyük bölümünün beyaz olma nedenin, karlı bölgelerde saklanmasını sağlamasından ileri geldiği, daha az olan siyah bölgelerin ise gölgelerde saklanmasına yardımcı olması sonucunda kazanıldığı kanısına varıldı.

Bilimciler, bu iki renkliliğin hayvanın bambuya dayalı zayıf beslenme alışkanlığı ve diğer bitkileri sindiremeyişinden kaynaklandığını da ekliyorlar. Panda, bu nedenlerden ötürü asla kış uykusuna dalmasına izin verecek ölçüde yağ depolayamıyor. Yani tüm yıl boyu etkin kalması gerekiyor. Bu da onun hem karlı dağlarda, hem de tropik ormanlarda uzun mesafeler boyu seyahat etmesini gerektiriyor.

Hayvanın başındaki siyah bölgelerin ise yırtıcılardan saklanmakla ilgili olmayıp, daha ziyade iletişime hizmet ediyor olabileceği düşünülüyor. Koyu renk kulaklar, yırtıcılara daha korkutucu görünmeyi sağlıyor olabilir. Koyu renk göz çevresi ise hem birbirlerini tanımalarında, hem de rakip pandalara saldırganlık sinyali göndermede işe yarıyor olabilir.

Pandalar genellikle son derece gelişmemiş durumda doğuyorlar.
Bu fotoğrafta, 2016 yılında Çin'deki üretim merkezlerinden birinde doğan bir bebek, annesi ile görülüyor.
(Kaynak: Daily Mail)
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir