Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Son döneme kadar birçok bilimci, bağışıklık hücreleri ile merkezi sinir sistemi (CNS) arasındaki bağıntıyı ölü bir bağıntı olarak değerlendiriyordu. Bu temeli destekler nitelikteki en bilinen örnek ise multipl skleroz hastalığıdır. Bu hastalıkta T lenfositleri ( T tipi bağışıklık hücreleri) diğer inflamatuar kontrol hücreleri ile birlikte beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini sararak koruyan ve elektriksel iletimin hızı artıran miyelin kılıflara zarar verir ve sinir fiberlerinde kalıcı hasara yol açar.

Multipl skleroz gibi diğer otoimmun hastalıkları üzerine süregelen çalışmalar ile bilim dünyası da bağışıklık sistemi ve merkezi sinir sistemi arasındaki ilişkiye dair daha fazla veri ve bilgi elde etmeye başladı. Son zamanlarda gerçekleştirilen bi araştırma ise iki sistemin birbiri ile iletişimine dair çok geniş  kapsamlı bir pencere açılmasını sağladı. Araştırma sayesinde, birçok nörolojik hastalıkta bağışıklık sisteminin kilit bir rolü olduğu ve hatta bağışıklık sistemi-Merkezi sinir sistemi interaksiyonunun her zaman kötü olmadığı ortaya koyuldu.

Bağışıklık sisteminin, merkezi sinir sistemi içindeki etkisi son derece büyük bir ölçektedir: şizofreni gibi akıl hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklar ve otizm gibi nörogelişimsel hastalıkların başlangıcı ve patogenezi (hastalığın ortaya çıkıp, gelişmesi süreçleri) sırasında bağışıklık sistemi bir biçimde rol sahibi. Hastalıkları ortaya çıkaran ve ilerlemelerine neden olan mekanizmalar çok çeşitli olabilir ve anne karnındaki gelişimden başlayarak nöron sinapslarının budanmasına sebep olan süreçleri içerebilir. Bu haliyle bağışıklık hücreleri bariz biçimde hasar verici görünse de aynı şekilde normal beyin gelişimi ve işlev görmesi, travmadan kurtulma ve zararlarını giderme süreçleri için de zorunludur.

Science dergisinin bu ayki sayısının kapağı olarak seçilen araştırma, nöroimmünolojinin biyomedikal araştırmalarının arasında öncelikli bir yer edinmesini sağladı. Birçoğunun tedavisi olmayan bu geniş nörolojik hastalıklar ağı üzerinde etki sahibi olma potansiyeli olan 'bağışıklık sistemi - Merkezi sinir sistemi' interaksiyonu, nörolojik hastalıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde kullanılacak etkili uygulamaların geliştirilmesinde de etkin bir biçimde kullanılabilecek.

Araştırmanın Online olarak yayımlanmasını takip eden süreçte tüm detayları ile bahsi geçen mekanizmaların neler olduğu ve hangi hastalıklarda veya fizyolojik koşullarda ne tip rollere sahip olduğunu da hep birlikte öğrenebileceğiz.




Kaynak : Kristen Mueller, John Travis, Pamela J. Hines, Neuroimmunology: Immune cells on the brain, 18 Ağustos 2016, www.sciencemag.org/2016/08/neuroimmunology-immune-cells-brain




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir