İnsanlar birisinin kendisiyle konuştuğunu duyduklarında sadece ne söylendiğini değil (hece ve kelimelerin anlamlı cümleler halinde işitilmesi), aynı zamanda konuşmanın diğer özelliklerini de (tona bağlı duygu, ya da ses sahibinin cinsiyeti gibi) işitip çeşitli yanıtlar verir. Cell Yayınları'ndan Current Biology'nin bugünkü yayınında yayımlanan çalışma insan sesindeki ve konuşmasındaki bu bilgileri köpeklerin de ayırt edebildiği ve işlediği yönündeki ilk kanıtları ortaya koyuyor.
Sussex Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Victoria Ratcliff : " Çalışmamıza dayanarak köpeklerin bu ayrımı hangi mekanizmayla ya da ne düzeyde yapabildiğini kesin olarak söyleyemesek de, köpeklerin konuşmacıya bağlı ses özelliklerini, ses bilgilerini ve hece düzeyindeki bileşenleri beyinlerinin farklı bölgelerinde işliyor olduklarını söyleyebiliriz" şeklinde bir açıklama yaptı.
Önceki çalışmalar gösteriyor ki, köpekler diğer köpeklerden çıkan sesleri işleme alırken hemisferik eğilimler gösteriyor.(beynin solu ve sağı arasında). Ratcliff ve süpervizörü David Reby bunun bir sonraki araştırma olan - köpeklerin insan sesine karşı da benzer eğilimler ortaya koyup koymayacağı- araştırması için çok mantıklı bir çıkış noktası olduğunu söylüyor. Araştırmacılar köpeklerin iki tarafından da insan sesleri oynatıp, iki kulağa da aynı anda ve tam olarak aynı yükseklikte ses gitmesini sağladılar.
Ratcliff açıklıyor: " Her kulaktan gelen bilgi tabii ki çapraz beyin kürelerine iletiliyor. Eğer bir küre belli bir ses özelliğini ya da bilgisini işlemek için özelleşmiş ise, o ses geldiğinde ilgili kulaktan alınıyor ve işleniyor"
Eğer köpekler soluna döndüyse, bu belirgin bir şekilde oynatılan sesin bilgisinin sol kulak tarafından duyulduğunu gösteriyor. Bunun anlamı, sağ hemisfer (beynin sağ lobu) böyle bir bilginin işlenmesi için daha çok özelleşmiş.
Araştırmacılar köpeklerin insan konuşmalarının belirli özelliklerine karşı taraflı bir eğilim sergilediklerini gözlemledi. Anlamlı kelimeler tanıdık emirler eşliğinde vurgulanarak söylendiğinde bu eğilimin köpeklerin sol hemisferinde işlendiği gözleniyor. Tonlama veya emir veren kişinin sesindeki ipuçları abartıldığında ise sağ hemisferde eğilim görülüyor.
Reby : “Ulaştığımız sonuçlar konuşmayı oluşturan öğelerin köpek beyninde de insan beynindekine çok benzer şekilde iki hemisfere ayrılmış olması çok ilgi çekici.” diyor ve Ratcliffe ekliyor: “Bu tabii ki de köpeklerin insanların söylediği her şeyi anladığı ya da insanlarınki gibi bir dil becerisine sahip oldukları anlamına gelmiyor. Ancak sonuçlar köpek soyundan gelen uzak akrabalarımızın ‘yalnızca kim olduğumuza ve nasıl söylediğimize değil aynı zamanda ne söylediğimize de dikkat ettiklerini gösteriyor.
Tüm bu sonuçlar zamanının birçoğunu köpeğinin yavru olduğu zamanlarda, onunla konuşarak geçiren birçok köpeksevere müjde niteliğinde. Onlar her zaman sizi anlayamayabilirler, ancak her zaman sizi dinlediklerinden emin olabilirsiniz.
Referans: Ratcliffe et al.
Orienting asymmetries in dogs' responses to different communicatory components of human speech.
Current Biology, November 2014