Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör

Konuşma sanatının tamamen kullandığınız kelimeler etrafında şekillendiğini düşünüyor olabilirsiniz. Fakat araştırmacılar; konuşma esnasında gözlerinizin de bir şeyler söylediğini, konuşma sırasının kimde olduğunu belirtmeyi sağladığını ileri sürüyorlar.

Bir sohbette konuşma sırasının belirlenmesi oldukça ilginç bir konudur, çünkü çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bilim insanları, bu durumun beynimizin söylenen şeyleri kavrama hızından çok daha hızlı olduğunu düşünüyorlar. 1960lara kadar uzanan çalışmalar; muhtemel bir "konuşma sırası sende" sinyali almak için bakışlarımızı kullandığımıza işaret ediyor. Oysa, İngiltere'deki University of Essex 'ten psikoloji araştırmacısı Tom Foulsham, yakın zamana kadar bu tür sonuçların genellikle ikili konuşmaların yalnızca bir tarafının; basit, son derece kontrollü etkileşimine veya birey gözlemlerine dayandığını söylüyor.

Foulsham ve Univesity of British Columbia'dan araştırmacılar; oldukça doğal sohbetler sırasında bakışların nasıl seyrettiğini takip etmek amacıyla, "Taboo" tarzı bir kelime tahmin oyununda ya da "20 soru sorarak kişinin belirlediği bir nesneyi bulma oyununda" iki kişilik gruplara ayrılmış 40 gönüllüye göz hareketlerini takip eden bir kayıt cihazı taktılar.

PLOS ONE 'da yayımlanan çalışmanın bulgularına göre; konuşma dinamikleri bakımından birbirinden oldukça farklı olan bu oyunlarda, araştırmacılar; bakışların sürekli olarak daha önce tarif edilen bir örgü içerisinde seyrettiğini gördüler. Yani; bireyler, konuşmacının konuşmasının bittiğini düşündükleri anda bakışlarını dinleyicilere çevirdiler. Bu sırada, konuşmacının konuşması esnasında kendini tamamen konuşmacıya odaklayan dinleyiciler, konuşma sırası kendilerine geçtiğinde ise bakışlarını diğerlerine çevirdiler.

Foulsham insanların yaptıkları bu tür "dansların" olduğunu ve bunun yalnızca birisinin gözlerine bakmak olmadığını aynı zamanda bakışlarını başkalarına çevirmek şeklinde de seyrettiğini söylüyor.

Öte yandan, bakış odaklamanın nasıl işaretler taşıdığı kişilerin yakınlık derecesine, dostane ilişkilere, konuşanların kişilik özelliklerine ve konuşmanın doğasına göre farklılık gösterebilir. Yine de bu tür çalışmalar; geliştirilmiş video-konferanslarından, otizmli bireylerdeki değişen göz teması örüntülerinin iletişim sonuçlarını kavramaya kadar birçok konuda yardımcı olabilir.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir