Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Yapılan yeni bir çalışmaya göre, hamileliğin geç dönemlerinde folik asit takviyesi almak intrauterin gelişme geriliği kaynaklı olarak çocuklarda alerji riskini artırıyor olabilir. Çalışma sonuçları, American Journal of Physiology -- Regulatory, Integrative and Comparative Physiology ‘de yayımlandı.

B vitamininin bir çeşidi olan folik asit, gelişen fetüste merkezi sinir sisteminin öncülü olan nöral tüpte oluşması muhtemel kusurların önlenmesini sağlamakta. Nöral tüp hamileliğin ilk ayında oluşur.

Hekimler, kadınlara hamileliklerinin ilk üç aylık döneminde folik asit takviyesi önerirler. Ancak, sürekli takviye hamileliğin son dönemlerinde gerekli olmayabilir ve çocukta alerji riskini artırıyor olabilir.

Yapılan eski çalışmalar, intrauterin gelişme geriliği olarak bilinen, düşük doğum kilosuna sebep olan rahimde gelişme kısıtlılığının çocukluk alerjisi üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.

Adelaide's Robinson Research Institute’ten Avustralyalı araştırmacılar, 3 farklı grup koyundan doğan kuzuları incelediler:
• Normalden küçük plasentaya sahip anneler (“kısıtlı”)
• Normalden küçük plasentaya sahip ve hamileliğinin son aylarında folik asit dahil olmak üzere yüksek dozda besin takviyesi almış anneler (“kısıtlı takviye”)
• Normal plasenta ve normal diyete sahip anneler (“kontrol”)

Araştırma ekibi sistemik inflamasyon (veya iltihaplanma) ile deri reaksiyonlarını test edip incelerken, alerji göstergeleri olan bu işaretlerden yola çıkarak kuzularda yumurta beyazı ve toz akarı alerjisi varlığını tespit etmeye çalıştı. Kısıtlı olarak tanımlanan grupta, çok daha yüksek seviylerde inflamasyon gözlemlenirken, deri reaksiyonları arasında -kontrol grubu ve kısıtlı takviye grubu ile karşılaştırıldığında- önemli bir fark bulunamadı.

Tüm gruplar toz akarına maruz bırakılmış olsa da, sonuçlar deri reaksiyonları arasında kayda değer bir fark olmadığını gösterdi. Ne var ki, yumurta beyazı proteini ile test edildiği zaman, kısıtlı takviye olarak adlandırdığımız (restricted supplement) grupta ve kontrol grubunda; kısıtla grup ile kıyaslandığında yüksek seviyelerde alerjik reaksiyonlar gözlemlendi.

Yalnızca bir testte yüksek alerjik reaskyion seviyelerini gözlemlenince, araştırmacılar; folik asit takviylerinin intraüretinde kısıtlı büyüme tanımlanmış hamileliklerde gözlemlenmiş olan koruma miktarını azalttığını ortaya attı.

Sonuçlar, bilim insanlarının insanlardaki genel anlamda alerji riskinin nelere bağlı olduğunu ve nasıl kontrol edilebileceğini anlamaya bir adım daha yaklaştırdı.
Kaynak ve İleri Okuma
  • American Physiological Society (APS). "Taking folic acid in late pregnancy may increase childhood allergy risk." ScienceDaily. ScienceDaily, 21 December 2017. www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171221123158.htm
  • Late gestation maternal dietary methyl donor and cofactor supplementation in sheep partially reverses protection against allergic sensitization by IUGR.. American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 2017; ajpregu.00549.2016 http://dx.doi.org/10.1152/ajpregu.00549.2016
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir