Post Author Avatar
Dilara Gostolüpçe
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen
Konuşma, insanın serebral korteksinde üretilir. Konuşma süreçleriyle ilişkili olan beyin dalgaları direkt olarak korteksin yüzeyine yerleştirilen elektrotlarla kaydedilebilir. Bu dalgaların kaydedilmesiyle kesilmeden devam eden bir konuşmanın temel birimlerinin, sözcüklerinin tekrardan kurulabileceği ve cümlelerinin tamamlanabileceği gösterildi. KIT ve Amerika’daki Wadswarth Merkezi’ndeki araştırmacılar “Brain-to-Text” sistemlerini Frontiers in Neuroscience adlı bilimsel dergide sundu.

Elektrokortikografi ile kaydedilen beyin aktivitesi (mavi noktalar). Aktivite örüntülerinden (mavi/sarı) konuşulan sözcükler tanınabiliyor. Fotoğraf: CSL/KIT Elektrokortikografi ile kaydedilen beyin aktivitesi (mavi noktalar). Aktivite örüntülerinden (mavi/sarı) konuşulan sözcükler tanınabiliyor.
Fotoğraf: CSL/KIT Elektrokortikografi ile kaydedilen beyin aktivitesi (mavi noktalar). Aktivite örüntülerinden (mavi/sarı) konuşulan sözcükler tanınabiliyor.Fotoğraf: CSL/KIT


KIT’in Bilişsel Sistemler Laboratuvarı’ndan ekibiyle birlikte bu çalışma sürdüren Tanja Schulz, “Uzun zamandır, insanların beyin dalgaları vasıtasıyla makinelerle iletişim kurup kuramadığı tartışılıyordu” diyor ve ekliyor: “Bu istikamette atılan en büyük adım olan sonuçlarımız hem tek başlarına konuşma seslerinin hem de kesintiye uğratılmayan konuşma cümlelerinin beyin aktivitesinden tanınabileceğini gösteriyor.”

Bu sonuçlar bilişim, sinirbilim ve tıp alanlarından araştırmacıların disiplinlerarası ortaklığı sayesinde elde edildi. Karlsruhe’de sinyal işleme ve otomatik konuşma tanıma yöntemleri geliştirildi ve uygulandı. Doktora çalışmaları esnasında Brain-to-Text sistemini geliştiren Christian Herff ve Dominic Heger, “Konuşmanın beyin aktivitesinden deşifre edilmesinin yanı sıra modellerimiz, konuşma süreçlerinde aktif olan beyin bölgelerinin ve bunların birbirleriyle olan etkileşiminin detaylı analizini sunuyor” dedi. Bu sistem, kesintiye uğramadan devam eden konulmayı deşifre eden ve onu metinsel olarak gösterimleyen ilk sistemdir. Bu amaçla kortikal bilgi, dilbilimsel bilgi ve makine öğrenme algoritmalarıyla birleştirilerek en muhtemel olan sözcük dizilerini seçiyor. Şu anda, Brainto- Text işitsel konuşmayı temel alıyor. Ancak bu sonuçların elde edilmiş olması, düşünceden konuşmayı tanımak için atılmış önemli bir adımdır.

Amerika’da, araştırmaya klinik tedavileri devam ederken gönüllü olarak katılan 7 epilepsi hastasının beyin aktivitesi kaydedilmiştir. Bir elektrot dizisi hastaların nörolojik tedavisi için serebral korteksin yüzeyine yerleştirilmişti (Elektrokortikografi (EKoG)). Hastalar örnek metinleri sesli bi şekilde okurken EKoG sinyalleri yüksek çözünürlükle kaydedildi. Daha sonra, Karlsruhe’deki araştırmacılar Brain-to-Text’i inşa edebilmek için veriyi analiz etti. Temel bilimin ve beyindeki kompleks konuşma süreçlerini anlamanın yanı sıra Brain-to-Text, gelecekte şuurunu kaybetmemiş fakat vücudu tamamen felç olan hastalarla iletişim kurabilmek için de önemli bir adım.
Brain-to-Text’in işleyişi üzerine bir video;






Kaynak: Science Daily “Speech recognition from brain activity" <http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150615112451.htm >




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir