Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör

   Karın yağlarınızı eritmek, daha zeki olmak ve daha uzun yaşamak mı istiyorsunuz? University of South California'dan Valter Longo tarafından yürütülen bir çalışma, doyma etkisi yaratan veya doygunluk hissi veren diyetleri periyodik olarak uygulamanın sağlığa çok sayıda yararı olabileceğini gösteriyor.


  Bu yeni çalışmada, Longo ve ekip arkadaşları, 4 günlük düşük kalorili, açlık durumu yaratan diyetlerin; karın bölgesi iç organların yağını azalttığı ve yaşlı farelerde beyin de dahil olmak üzere bir çok organdaki öncül (progenitor) ve kök (stem) hücrelerinin sayısını arttırdığı gözlemlendi. Özellikle beyinde bu durum, nöral rejenerasyonu artırarak, öğrenme ve hafıza kapasitelerinin artmasıyla sonuçlanacaktır.


  Cell Metabolism tarafından yayımlanan çalışmada; sırasıyla mantar, fare ve insanlarda, üç sıralı bir periyodik açlık deneyi yürütüldü.

İnsanlara oranla daha kısa yaşam ömrüne sahip olan fareler, periyodik açlığın yaşam boyu etkilerine dair daha detaylı sonuçlar elde edilmesini sağladı. Daha basit organizmalar olan mantarlar, hücre düzeyinde, açlığın ortaya çıkardığı biyolojik mekanizmaların daha kolay gözlemlenmesini sağladı. İnsanlarda yürütülen pilot çalışmada ise, fare ve mantarlardaki araştırma sonuçlarının insanlara uygulanabildiği görüldü.

İki aylık döngüde, 4 günlük bir açlık diyeti -orta yaştan başlayarak yaşam boyu devam etmek üzere - kansere yakalanma riskini azaltıyor, bağılıklık sistemini kuvvetlendiriyor , iltihap ve yangılı hastalıkları azaltıyor, kemiklerdeki mineral kaybını yavaşlatıyor ve yaşlı farelerde gözlendiği üzere bilişsel yetenekleri geliştiriyor. Kontrol grupları ve açlık diyeti uygulayan deney grupları arasında aylık kalori miktarı farkı bulunmadığından, sonuçların bir diyet ve düşük kalorili yemek etkisi olmadığı kaydedildi.

İnsan pilet çalışmasında, benzer bir diyetin üç döngüsü 19 insana ayda bir 5 gün olmak üzere uygulandı ve yaşlanma, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserin risk faktörlerinde , biyoişaretlerinde (biomarker) düşüş gözlemlendi. Üstelik bu deney çok ciddi ve gözle görülür bir yan etki oluşturmadı bile.

Dİrek ve kesikin açlıklar insanlar için hem uygulaması hem de alışması çok zor olduğundan ve hatta tehlikeli de olabileceğinden dolayı, Longo ve ekip arkadaşları vücutta aynı etkiyi yaratacak bir diyet programı geliştirdiler. Böylelikle hem uygulaması ve denemesi daha kolay hem de  daha güvenli bir yöntem elde edilmiş oldu.

Diyet ile, deneye tabi olan insanlarda kalori alımı normale göre yüzde 34 ila 54 düşürüldü. Bu noktada uygulanan diyette, özel bir protein, karbonhidrat, yağ ve mikrobesin karışımı bulunuyordu. Büyüme sırasındaki gelişim için gerekli olan IGF-I hormonu seviyesi ise bu yöntem ile düşürüldü. Ne var ki bu hormon aynı zamanda bir yaşlanma başlatıcısı ve kanser oluşturma ile de yakından ilgili. Bununla birlikte, açlık diyeti uygulamasıyla IGFBP- hormon seviyesi artışı ve vücut yağı, diyabet, kardiyovasküler hastalıklarla ilgili (glukoz, vücut yağı, C-reaktif proteini) gibi biyoişaretler ve risk faktörlerin kas ve kemik yapısına zarar vermeden azaldığı gözlemlendi.

Longo daha önce de, açlık hissinin kanser hücrelerini açlıktan öldürürken, bağışıklık sistemi ve diğer sağlıklı insan hücrelerini kemoterapi zehrinden koruduğunu ortaya koyan bir araştırmaya imza atmıştı.

Burada yapılan ise vücudu tekrar daha yavaş yaşlanma üzerine programlamak gibi, ama aynı zamanda kök hücre temelli hücre yenilenmesini uyararak gençleşme de sağlanmış oluyor. Bu yöntem de elbette tipik bir diyet değil, ona bağlı kalmanıza ve sürdürmenize hiç gerek yok.

Ayın 25 günü, tüm katılımcılar normal gündelik yemek alışkanlıklarını sürdüren katılımcılardan bu düzenlerini araştırmaya zarar vermemek adına bozmamaları istendi.

Longo'ya göre en sağlıklı ve normal bir insan, bu yöntemde bir açlık diyetini 3 ila 6 ayda bir uygulayabilir. Yine de tüm sağlık kontrolü ve bel çevresi gibi kontrol öncelikleri bulunuyor. Biyolojik hastalık risk faktöleri bulunduranlar, obezler için de ancak iki haftada bir olmak üzere uzman bir doktor önerisi ve takibi gerekiyor.

Şu an devam etmekte olan 70 kişilik klinik deney süreci tamamlandığında eğer pozitif sonuçlar alınırsa, (Fasting Mimicked Diet) açlık benzeri veya açlık diyetleri kanıtlanmış ilk uzun ve sağlıklı yaşam uygulaması unvanını kazanacak.

Pozitif etkilerinin yanı sıra, Longo; sadece su tüketilen açlık diyetine ve herhangi bir açlık hissi veren diyet durumunu doktor tavsiyesi veya kontrolü dışında denemeye karşı uyarıda bulundu.

Elbette herkes 4 - 5 gün süreyle ciddi açlığa dayanacak kadar sağlıklı değildir ve sağlıklı olsa dahi doğru bir şekilde bunu uygulamayan insanlar da daha kötü yan etkilerle karşı karşıya kalabilecektir. Sadece su tüketilen açlık kondisyonları özel kliniklerde uygulanmalı, ayrıca bazı çok-düşük kalori diyetleri ve yüksek-protein diyetleri de özellikle kadınlarda safrataşı oluşumunu artırabilmektedir.

Buna karşın Longo; klinik araştırmalarda denenmiş ve ortaya koyulmuş yönlendirmeler takip edilir ve bir doktor tavsiyesi baz alınırsa, açlık diyeti her aşamada uygulanabilir olduğunu açıklıyor. Bunun için yalnızca son araştırmaların pozitif sonuçları ve FDA onayı gerekiyor.

Longo'ya göre; insülin, metformin ve benzeri ilaç tedavilerini gören şeker hastalarının bu veya benzeri açlık diyetlerine girmemesi noktasına da dikkat çekti. Ayrıca vücut kütle indeksi 18'den düşük olan insanlarında bu uygulamadan uzak durması gerektiğini söyledi.

 

 




Referans : Sebastian Brandhorst, In Young Choi, Min Wei, Chia Wei Cheng, Sargis Sedrakyan, Gerardo Navarrete, Louis Dubeau, Li Peng Yap, Ryan Park, Manlio Vinciguerra, Stefano Di Biase, Hamed Mirzaei, Mario G. Mirisola, Patra Childress, Lingyun Ji, Susan Groshen, Fabio Penna, Patrizio Odetti, Laura Perin, Peter S. Conti, Yuji Ikeno, Brian K. Kennedy, Pinchas Cohen, Todd E. Morgan, Tanya B. Dorff, Valter D. Longo. A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell Metabolism, 2015; DOI: 10.1016/j.cmet.2015.05.012

Kaynak : University of Southern California - Press Room, Diet that mimics fasting appears to slow aging, pressroom.usc.edu/diet-that-mimics-fasting-appears-to-slow-aging/




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir