Alerji;  bağışıklık sisteminin, vücuda giren herhangi bir maddeye karşı verdiği savaş olarak tanımlanabilir. Savaşın tarafları, kimi zaman bu süt olurken bazen balık bazen de gıda boyası bile olabilir. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)’a göre genellikle 8 gıda maddesi yüksek alerji etkisine sahip; süt, yumurta, yer fıstığı, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri, soya ve buğday. Bunların dışında sıra dışı alerjenlerde yok değil.

Sperm Alerjisi

sperm_list Kadınların partnerlerinin spermlerine alerjik olması daha olasıyken, çok nadir de olsa bazı erkeklerin kendi spermlerine alerjik reaksiyon gösterdiği de saptanmıştır. Seks sonrası alerjik reaksiyon gösteren kişi ya da partnerde grip benzeri burun akması, göz yaşarması gibi alerjik semptomlar gözlenmektedir.

Sığır Eti Alerjisi

sigir_eti_list Sığır etine karşı alerji özellikle yetişkinlerde nadirdir. Fakat 2001’de Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology’de yayımlanan bir araştırmada, geçmişinde hiçbir alerjik belirti göstermeyen bir hastada, sığır eti alerjisi saptanmıştır. Hasta ilk alerji atağında bonfile yedikten hemen sonra, akabinde birkaç gün sonra da inek etinden üretilmiş bir hamburger sonrasında alerji gelişmiştir. Yapılan deri testinde hastanın inek, domuz, kuzu ve tavşan etine alerjisi olduğu fakat kedi, at, soya fasulyesi ve inek sütüne alerjisinin olmadığı saptanmıştır.

Progesteron Alerjisi

Progesteron_list Kadınlar, genellikle menstural siklus dönemlerinde kötüye giden sivilce ve vücutlarının ödem  tuttuğundan yakınmaktadırlar. Aslında bazılarının bu yakınmaları, otoimmün  progesteron dermatit (APD) adı verilen, menstural siklusun luteal fazında progesterona aşırı hassasiyet oluşmasından gerçekleşmektedir. APD genellikle yetişkin çağlarda gözlenirken, çok nadir hamilelik ve menopoz sonrası görülmektedir.

Su Alerjisi

su_alerjisi_list İnsanın suya da alerjisinin olması mümkün müdür ? Evet, kendi organları dahil olmak üzere, dünya da en çok bulunan maddelerden birine karşı alerjik olması mümkündür. Akuajenik ürtikerde  genellikle  su ile temastan 5 dakika sonra şiddetli kaşıntı ve döküntü meydana gelmektedir. Nedeni hala çözülemeyen bu alerji türünün medikal literatürde 30 kadar vakası da bulunmaktadır.

Soğuk Alerjisi

soguk_alerjisi_list Soğuk ürtikeri ya da kurdeşen olarak da adlandırılan, soğuk alerjisi, ani düşen sıcaklık nedeni ile gelişen inflamatuar bir hastalıktır. Soğuk hava, soğuk su ya da soğuk içecek ile temas halinde, kızarıklık, kaşıntı, şişme ve döküntü meydana gelebilmektedir. Kişi soğuk öncesi antihistaminik alma yolu ile önlem alabilir.

Tuzlu Su Çözeltisi

tuzlu_su_list Tuz (sodyum klorür) ve suyun karıştırılması ile oluşan tuzlu su çözeltisi, genellikle su kaybı olan kişilere damar yolu ile verilmektedir. 2009 yılında American Jorunal’da yayınlanan bir vakada acil servise karın ağrısı şikayeti ile başvuran, 37 yaşında ki kadın  hastaya, serum fizyolojik verilmesi sonrasında anafilaktik şok gelişmesi literatürde ilktir ve bu ilk vaka Türkiye’de meydana gelmiştir.

Balık Yemi Alerjisi

balik_yemi_list Bazı balıkçıların, balık yemine bağlı alerjik raksiyonlar gösterdiği birkaç vaka bulunmaktadır. 58 Yaşında amatör bir balıkçı, tatlı su balığı tutmaya gittikten sonra, yüz ve vücutta şişlikler,dökünüler meydana gelmiştir. Şikayetler balık tutmaya başladıktan 3 saat sonra başlamış. Yapılan deri testinde, balıkçının balık yemi olarak kullandığı Galleria mellonella (büyük bal mumu güvesi) larvalarına alerjisinin olduğu saptanmıştır.

Soya Fasulyesi Tozu Alerjisi

soya_fasulyesi_list Soya fasulyesi, genel görülen bir gıda alerjenidir. 1996’da Annals of Allergy, Asthma & Immunology’de rapor edilen bir vakada, 6 yaşındaki erkek çocuğun, okulda bir fasulye torbası ile oynarken, solunum sıkıntısı geçirdiği ve yapılan tetkikler sonucunda, çocuğun  torba içinde bulunan soya fasulyesi tozuna alerjisinin olduğu saptanmıştır.   Kaynak: LiveScience
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir