Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
San Francisco State University’den araştırmacıların yaptığı ve National Academy of Science Proceedings'de yayımlanan bir araştırmaya göre, sınıf seslerinin basit ses kayıtlarının analiz edilmesi ile öğretmenlerin yenilikçi öğretim yöntemlerini ne ölçüde kullandıklarının ölçülebilmesi mümkün.

Yapılan araştırma kapsamında, bilim insanları DART(Decibel Analysis for Research in Teaching) adını verdikleri bir araç yardımıyla 67 farklı dersin kayıt altına alınmış 1486 oturumunu analiz ettiler.

Çalışmanın ortaya koyduğu yenilik sayesinde, daha iyi öğrenme ortamı sağladığı düşünülen yenilikçi öğretim stratejilerinin kullanımının etkili ve ucuz bir şekilde ölçülebilmesi mümkün.

Birçok eğitimci, öğrencilerine daha iyi bir öğrenme ortamı sağlamak ve öğretim yöntemlerini geliştirmek için çalışıyor. Fakat, ortaya koyulan yeni öğretim metotlarının verimliliğinin ölçülebilmesi için yeterli araçlara sahip değiliz. Yalnızca basit ölçme değerlendirme sistemleri ile öğrencilerin o andaki seviyelerini test edebiliyoruz. DART’ın sağladığı yenilik sayesinde, öğrencilerin sınıf süresinin ne kadarında aktif öğrenme süreçlerine dahil olduklarının ölçülebilmesi mümkün hale geliyor.

Çalışmada elde edilen bulgular bölge okulu ve üniversiteden 83 eğitimcinin dahil edildiği, yenilikçi öğretim yöntemlerini inceleme ve geliştirme araştırmalarının yapıldığı kapsamlı bir San Francisco State University projesine dayanıyor.

Bu sistemin her okulda kullanılabilmesi de mümkün. Hatta çalışmayı yapan bilim insanları bu aracı ücretsiz olarak kullanıma da sundular. İlgili araca ulaşmak için http://dart.sfsu.edu/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Geleneksel öğretim yönteminde, bir eğitimci karşısındaki bir grup öğrenciye doğrudan ders anlatır. Modern eğitim araştırmaları ise birçok çeşitli ve ilişkili yöntemin kullanılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bunların içerisinde, öğrencilerin problem çözme aktivitelerine dahil olmalarından sınıf içi tartışmalar ve öğrenci odaklı aktivitelere kadar birçok farklı yöntem bulunuyor. Eğitim bilimi araştırmalarının bulguları, kullanılan modern yöntemlerin doğrudan ders anlatmaya göre daha verimli bir öğrenme ortamı sağladığını gösteriyor.

Tabii ki burada çözülmesi gereken bir sorun var. Her ne kadar modern eğitim yöntemlerinin daha verimli olduğu bilinse de, yöntemlerin uygulayıcısı olan eğitimcinin bu alandaki yetkinliği ve bu yöntemleri nasıl kullandığı daha iyi bir öğrenme ortamı yaratmak için anahtar öneme sahip. Dolayısıyla, kullanılan eğitim yönteminin verimliliğinin anlık olarak ölçülebilmesinin üzerine ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekiyor.

San Francisco State University’de yürütülen projenin bir parçası olarak, fakülte üyeleri 22 kolej ve üniversitede derslere katılarak öğrenci sayıları 4 ila 300 arasında değişen sınıflarda ders sırasında ses kayıtları aldılar. Aynı zamanda da, değerlendirme uzmanları sınıfta ne olduğu ile alakalı notlar tutarak kullanılan fakülte dersi, küçük grup tartışmaları ve sessiz problem çözümleri farklı eğitim yöntemlerini tanımladılar.

Bilim insanları, optimize edilmiş bilgisayar programı sayesinde ses kayıtlarını sınıflandırdılar. Yalnızca sınıf seslerini kullanan DART, sesleri üç ana kategoriye ayırdı; tek ses (soru-cevap olarak ilerleyen geleneksel ders anlatım yöntemi), çok ses (öğrencilerin interaktif grup çalışmaları), ya da sessiz (öğrencilerin düşünme zamanları, bireysel soru çözmeleri ya da not tutmaları). DART’ın yaptığı tahminler ile değerlendirme uzmanlarının notları %90 oranında uyuşma gösterdi. Sınıflarda sürekli bir gözlemcinin yer alması öğrenci-eğitimci gizliliğinin korunması açısından sıkıntılı olabilir. Fakat DART, tek başına sadece sınıftaki sesleri analiz ederek eğitim verimliliği değerlendirmesi yapabiliyor.

Nobel Ödülü sahibi fizikçi ve fizik eğitimi araştırmacısı Carl Wieman’ın bu yöntem üzerindeki yorumu da oldukça önemli; ‘’Bu çalışma, şimdi bu değerlendirmelerin nasıl kolayca yapılabileceğini gösteriyor. Bu yöntemin, öğretimin karakterize edilmesinde bu kadar etkili olması gerçekten şaşırtıcı. Ancak yapılan analizin muazzam ölçeği ve yapılan çalışmanın özeni oldukça ikna edici.’’




İlgili Makale: Classroom sound can be used to classify teaching practices in college science courses. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2017; 201618693 DOI: 10.1073/pnas.1618693114

Kaynak:SF State researchers create new tool that measures active learning in classrooms, SF State University, Retrieved from http://news.sfsu.edu/news-story/sf-state-researchers-create-new-tool-measures-active-learning-classrooms




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir