Neden çocuklarınız sizden daha iyi gitar çalar?
Bilimsel bir temelde düşünürken sistematik olarak neyin nereden kaynaklandığını belirlemek çok zordur. Çünkü biyolojik süreçlerde özellikle bazı enzim, hormon, kimyasal veya d...
Bilimsel bir temelde düşünürken sistematik olarak neyin nereden kaynaklandığını belirlemek çok zordur. Çünkü biyolojik süreçlerde özellikle bazı enzim, hormon, kimyasal veya diğer malzemelerin eksikliği , bir takım mutasyonlar da dahil son derece iyi! diye sıfatlandırılabilecek sonuçlara sebebiyet verebiliyor.
Konu beyin olduğunda ise bu pek mümkün değilmiş gibi görünse de, beyin gelişimi tamamlanmamış çocukların (her çocuk) motor görevlerin çoğunda yetişkinlerden daha başarılı olduğu biliniyor. Motor görevlerin daha hızlı öğrenilmesi, daha kısa süreler pratik gerektirmesi süreci beyinde inaktive edilen bir bölgeyle ilişkili..
Bazı insanların belirli motor aktivitelerde; örneğin bir enstrüman çalmayı öğrenmek gibi; neden diğerlerinden daha başarılı olduğu sorunsalına ışık tutan yeni bir çalışma bu haftaki Nature Neuroscience dergisinde yayımlandı.
Araştırmaya gönüllü denek olarak katılan 20 kişi bir kaç hafta boyunca altı adet 10 notalık diziyi öğrenmeye ve pratik yapmaya çalıştı. Bu sırada da gün be gün araştırmacılar, katılımcıları beyin taramasından geçirdi.
Araştırmacılar daha hızlı öğrenenlerin zamanla beynin kognitif (bilişsel) kontrol ile ilgilenen bölgesini kullanmayı bıraktığını tespit etti. Bu bölge, sorun çözümü, çözüm üretme, strateji geliştirme işlerine yarıyor. Sonuçları tartışan bilimciler böyle bir sonucun beyinlerindeki kognitif kontrol bölgelerinde gelişme devam etmekte olan çocukların neden bu gibi motor aktiviteleri öğrenmede daha başarılı olduğunu açıkladığını savunuyorlar.
Referans : Sciencemag.org , Why your kid plays guitar better than you do , http://news.sciencemag.org/sifter/2015/04/why-your-kid-plays-guitar-better-than-you-do
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

24 Nisan 2017
Rastgele Düşünebilme Yetimiz 25 Yaşında Zirveye Ulaşıyor

14 Haziran 2016
Kuşların Beyni Sanılandan Daha Karmaşık

30 Mayıs 2016
Zekâ Kalıtsal mıdır?

02 Ocak 2016
Her Şeyi Anlayabilir miyiz?

04 Haziran 2015
Şempanzeler Yemek Pişirmeyi Öğrenebiliyorlar