Post Author Avatar
Beyza Alımcı
Bilkent Üniversitesi - Çevirmen
Hayatımızın her alanında bir şey seçerken veya bir şeye karar verirken bilinçli veya bilinçsiz belirli kriterlere dayanarak seçimlerde bulunuyoruz. Arkadaş seçimi, iş seçimi, okul seçimi veya partner seçimi... Bunların hepsinde de belirli kriterler gözetiriz.

Hepimizin önem verdiği konulardan birisi de partner seçimidir. İş, romantik partner seçimine geldiğinde de bu kriterlerin ne olduğunu daha çok merak ediyoruz. Çevremizdeki insanlarla konuştuğumuzda veya onlara baktığımızda fiziksel görünümün onlar için önemli bir kriter olduğunu görüyoruz. Ancak bu fiziksel görüntü acaba gerçekten de bu denli önemli mi? Karşımızdaki kişinin fiziksel olarak çekici olması bizim seçimlerimizde ne kadar belirleyici?

Fiziksel çekicilik, insanların romantik partner seçiminde oldukça etkili bir faktördür. Fiziksel anlamda çekici insanlar, diğer insanlara oranla romantik ilişiki kurmaya daha çok yatkın olmakla kalmayıp, aynı zamanda da fiziksel olarak kendilerinden daha çekici olan insanlar tarafından da beğeniliyorlar.

Sosyal psikoloji alanında yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bireyin karşıdaki kişinin çekiciliğini değerlendirmesi, kendini ne kadar çekici bulduğuna bağlı olarak değişiyor. Bugüne kadar birçok alanda tartışma konusu olmuş olan; “Peki güzellik, fiziksel çekicilik öznel bir şey değil midir?” sorusuna dair yapılan araştırmalar; "hayır" cevabını veriyor. İnsanların evrensel olarak kabul ettikleri bazı fiziksel özellikler, insanlığın çoğunluğu tarafından kültürel farklılıklardan bağımsız olarak daha güzel, daha çekici bulunuyor.

Sosyal psikoloji alanında yapılan bir araştırmaya göre, insanlar, eşlerini seçerken fiziksel çekiciliğe önem veriyor ancak, bu noktada kendilerini ne kadar çekici buldukları da önemli rol oynuyor.

Bu bulgudan yola çıkarak Leonard Lee, George Loewenstein ve arkadaşları yeni bir araştırma yaparak, “Acaba insanlar seçtikleri eşlerini; diğer insanların eşlerine dair çekicilik değerlendirmelerinden daha mı fazla çekici buluyor?” sorusuna cevap aradılar. Yani bu araştırmacıların merak ettiği şuydu, acaba biz kendimize yakın çekicilikte birini seçtikten sonra o kişiyi objektif bir şekilde değerlendirerek onun çekiciliğini doğru mu algılıyoruz, yoksa o kişiyi seçmiş olduğumuz için mi bize daha çekici geliyor?

Araştırmadan elde edilen sonuçlar gösteriyor ki, insanlar çoğunluk tarafından beğenilen ve çekici bulunan insanları daha çekici buluyor ancak bu duruma kendi çekicilik algıları hiçbir etkide bulunmuyor. Yani kişinin kendisini çekici bulup bulmaması; karşıdakinin fiziksel görünümünü değerlendirmede hiçbir etkide bulunmuyor.

Çalışmanın vardığı sonuç ise şu; daha az çekici olan insanlar yine daha az çekici insanlarla partner olmayı tercih ederken, çekici insanlar ise yine çekici insanları tercih ediyor. Ve bu seçimde insanlar kendilerini kandırma yoluna gitmiyor, yani kendileri seçti diye karşıdaki kişiyi daha çekici bulduklarını dile getirmiyor.

Araştırmanın vardığı diğer bir sonuç ise; kadınların fiziksel görünüme erkeklerden daha çok önem verdiği yönünde. Kadınlar eş seçimi yaparken fiziksel görünümü erkeklerden çok daha fazla göz önünde bulunduruyorlar.




Kaynakça:

-Berscheid, E., & Reis, H. T. (1998). Attraction and close relationships.
-Buss, D. M., & Barnes, M. (1986). Preferences in human mate selection. Journal of personality and social psychology, 50(3), 559.
-Feingold, A. (1990). Gender differences in effects of physical attractiveness on romantic attraction: A comparison across five research paradigms.
-Lee, L., Loewenstein, G., Ariely, D., Hong, J., & Young, J. (2008). If I'm not hot, are you hot or not? Physical-attractiveness evaluations and dating preferences as a function of one's own attractiveness. Psychological Science19(7), 669-677.
-Regan, P. C., & Berscheid, E. (1997). Gender differences in characteristics desired in a potential sexual and marriage partner. Journal of Psychology & Human Sexuality9(1), 25-37.
-Walster, E., Aronson, V., Abrahams, D., & Rottman, L. (1966). Importance of physical attractiveness in dating behavior. Journal of personality and social psychology4(5), 508.




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir