Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör

Aşk, pek çok toplumda "kişinin eksik olan parçasını araması" olarak tasvir edilir. Yani tamamlanmanız için gerekli olan parça oralarda bir yerdedir ve onu bulma arayışındasınızdır. Ancak genellikle az sayıda insan bu eksik parçasını bulur çünkü bu durum Antik Yunan'a, Plato'ya kadar uzana bir mittir. Yunan mitolojisine göre, mükemmel aşıklar bir araya getirilmiş ve ikiye ayrılmıştır, aşk ise kayıp olan bu eksik parçaya dair arayıştır.

Bu mit, popüler kültürde, aşk hikayeleri ve romantik komedilerin sürekli olarak konusu olmuş ve giderek yaygınlaşmıştır. Bu -yaygın- yanlış kavrayış, birçok insan için basma kalıplar ve senaryolaşmış ilişki tipleri tarafından oluşturulan sosyal kimliği etkiler. Genellikle de bilinçsiz bir biçimde -ideal olduğu düşünülen- "eksik parçayı" arama çabaları da devam ediyor. Fakat ne var ki boşanma oranları, bu ideal "parçanın" neden var olmadığını ortaya koyuyor.

Günümüzde, pek çok insan, sanal dünyaya doğru bir kaçışla ideal ilişkiye dair aramalarını sürdürüyor. Bu kaçış, pek çok insanı rahatlatır fakat bu durum, kişiyi cezbederek tamamen sanal bir dünyada olduğunun farkında olmadan hayallerin içine doğru sürükler.

Bu sanal dünyanın bağımlısı olmak çok kolaydır çünkü gerçek hayattaki aşk, sanal dünyadakiyle boy ölçüşemez. İnternet bağımlılığı ve online sadakatsizliğin giderek daha fazla artmasıyla, bazıları için gerçek hayata dönüş oldukça zor ve hatta bazen imkânsız bir hal alır. Bu durum çeşitli duygusal (stres, umutsuzluk, öfke ve acı) ve davranışsal (kavga, şiddet pornoları, boşanma, madde bağımlılığı, aşırı yeme ya da iştahsızlık) problemlere neden olur. Stres, kırık bir kalp (aşk hastalığı), mental sağlık (depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk, insomnia) ve fiziksel sağlık (yorgunluk, tükenmişlik) arasındaki bağ, fazlasıyla belgelenmiştir.

Aşkın Sonuçları

Aşkın uzun vadedeki sonuçları pek bilinmese de bazı tahminler geliştirebiliriz. Sosyal ilişkilerimiz ve içinde bulunduğumuz sosyal koşulların beynimiz üzerinde derin etkiler bırakabildiğini biliyoruz.

Epigenetik (genlerin kendilerini değiştirmeden, genleri aktif ve pasif hale getirerek genetik materyalde bir dizi değişiklik yapılması) alanındaki gelişmeler, sosyal deneyimler, gen ekspresyonu, nörobiyolojik değişimler ve davranışsal çeşitlilik arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Sosyal çevrenin, epigenetik mekanizmalar aracılığıyla beynimize nasıl yerleştiğini ve bu değişimlerin yavruları (dölleri) nasıl etkilediğini açıklayan oldukça fazla bilimsel delil söz konusudur. Bir başka deyişle, sosyal deneyimlerin neden olduğu fiziksel etkiler nesillere aktarılabilir.

Peki; duygular, bilinçli düşünceler ve bilinç dışı inanışlar, sosyal çevremizin bir parçasıysa ve epigenetik mekanizmalar aracılığıyla genlerimizi etkiliyorsa romantik aşk mitinin uzun vadedeki sonuçları nelerdir? Eğer epigenetik süreçler, psikiyatrik bozukluklar üzerinde önemli bir rol sahibiyse ve aşk hastalığı (kırık kalpler) mental sağlık problemlerine yol açabiliyorsa bu ikisi birbirine bağlanabilir mi? Uzunlamasına grup (aynı grup insanın uzun zaman boyunca gözlemlenmesi) araştırmalarının eksikliği nedeniyle henüz bu durumu bilemiyoruz.

Fakat romantik aşk, evlilik gibi sosyal olarak oluşturulmuş düşüncelerin bizi etkilediğini biliyoruz. Bu düşünceler çocuklukta başlar, gençlik ve yetişkinlikte devam eder. Romantik ilişkilere dair bilinçli ve bilinçsizce beklentiler geliştirir ve bunları gerçekleştirmeye çalışırız. Bu düşünceler ulaşılamaz olduğunda da stres kaçınılmazdır. Stresin bağışıklık sistemimiz, kalp ve mental sağlığımız üzerindeki etkileri de oldukça fazla delille desteklenmiştir.

Eğer ki romantik aşk mitini ortadan kaldırabilirsek ilişkilere dair daha gerçekçi beklentiler oluşturmaya başlayabilir, daha mutlu ve daha sağlıklı yaşamları mümkün kılabiliriz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (1)
  • User Avatar
    Baran Rende neredeyse 3 yıl önce önce
    Aşktan beklentilerimiz nasıl olmalı, sağlıklı ilişki nedir ?

Bunlar da İlginizi Çekebilir