Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Otizmli (Autism Spectrum Disorder) çocukların kardeşlerinin %20’si 3 yaşına kadar otizm belirtilerini gösteriyor. Amerika’daki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarının yaptığı çalışma neticesinde Otizmli çocukların kardeşlerinin %57’si ise daha henüz 18 aylıkken  otizm belirtileri gösteriyor.

Ekim(2014)  ayında Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry’de yayınlanan ve ilk geniş kapsamlı ve çok fazla bölgede yapılan araştırma özelliğine sahip olan bu çalışma; henüz 18 aylıkken, otizmli bebekleri; tipik şekilde ve tipik olmayan şekilde yüksek risk geliştiren diğer bebeklerden ayıran belirli sosyal-iletişimsel davranışları belirlemeyi amaçladı.

Makalenin baş yazarı, Yale Çocuk Eğitimi Merkezi’nde ve Yale Tıp Fakültesi Pediatri bölümünde Asistan Profesör olan Katarzyna Chawarska yaptığı açıklamada; “otizmli çocukların kardeşlerinin büyük bir çoğunluğu bu farklılığı geliştirmezken, geliştirenler için; anahtar özellikteki önceliklerden biri; teşhis için mümkün olan en kısa sürede durumu belirleyen etkili yollar bulmak ve tedaviye başlamaktır. Bizim çalışmamız otizm belirtilerinin davranışlarda gözükmeye başladığı andan itibaren en kısa sürede farklılığın bireye özgü koşullarını belirlemek için kullanılan ilk üç yıl tekrarlanan tanı tarama ihtiyacını esas alıyor” dedi.

Chawarska ve çalışma arkadaşları “Autism Speaks Baby Siblings Research Consortium”undaki 8 bölgeden veriler topladılar. Ekip; 719 bebeğin 18 aylıkkenki sosyal, iletişimsel ve tekrarlanan davranışlarını inceledi ve sonradan ortaya çıkan Otizm’e dair erken tanıyı mümkün kılacak örnekler aradı. Chawarska ve arkadaşları bu araştırmayı katılımcıların 3 yaşına kadar sürdürdüler.

Chawarska yaptığı açıklamada; “Araştırmamızın elde ettiği bulguya göre; sonradan otizm teşhisi konulan kardeşlerin yaklaşık olarak yarısı otizm belirtilerini 18 aylıkken gösteriyor ve otizm belirtisi göstermeyen 18 aylıklarda ise belirtiler 18 ve 36 aylar arasında ortaya çıkıyor” dedi.

Öte yandan Chawarska araştırmanın ortaya çıkardığı ve kendilerini şaşkına çeviren şeyin ise; 18 aylıkkenki farklı davranış örneklerinin daha sonradan ortaya çıkacak olan otizme dair işaretler sunması olduğunu söyledi. Kardeşlerin yaklaşık olarak %50’sinde, zayıf kurulan göz temasının, iletişimsel jestlerin eksikliğinin ya da hayali oyunların sonradan ortaya çıkacak olan otizmin güçlü tanıları olduğu anlaşıldı diyen Chawarska, sonradan otizm tanısı konulan bebeklerin küçük bir yüzdesinde ise göz temasının normal düzeyde olduğunu fakat bu bebeklerin tekrarlanan davranışların erken işaretlerini gösterdiklerini ve sözlü olmayan iletişim yeteneklerinin de sınırlı düzeyde olduğunu ekledi.

Yani, sadece farklı yaşlarda görülen davranış belirtileri değil, erken yaşlardaki değişik belirti kombinasyonlarının da otizme dair; bir erken teşhisi mümkün kıldığını söyleyen Chawarska göre, bu gelişimsel dinamiklerin nörobiyolojiyle birleştirilmesi, otizmin sebeplerinin neler olduğuna dair daha net bir kavrayış geliştirmemize ve daha fazla çalışmayla özgül klinik profillere ve gelişimsel dinamiklere uygun kişiye özgü tedavi yöntemi geliştirmemize olanak sağlayacak.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir