Folik Asit, Böcek İlaçlarına Bağlı Otizm Riskini Azaltıyor
UC Davis'ten ve diğer bilim enstitülerinden araştırmacılar, önerilen miktarlarda folik asit alan hamile kadınların, doğacak çocuklarında böcek ilaçlarına bağlı gelişen otizm ris...
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
UC Davis'ten ve diğer bilim enstitülerinden araştırmacılar, önerilen miktarlarda folik asit alan hamile kadınların, doğacak çocuklarında böcek ilaçlarına bağlı gelişen otizm riskinde azalma sağlandığını tespit etti.
Yapılan çalışmada, hamilelik sırasında 800 mikrogram veya daha fazla folik asit -birçok doğum öncesi vitamini ile benzer miktarlarda- alan annelerin çocuklarında, otizm spektrum bozukluğu (İng. autism spectrum disorder -ASD) geliştirme riskini ciddi oranda azalttığı keşfedildi. Üstelik, zirai böcek ilaçlarına veya evde kullanılan böcek ilaçlarına maruz kalan, dolayısıyla çocuklarında daha yüksek otizm riski bulunan annelerde dahi aynı risk azalmasını sağladığı gözlemlendi.
Araştırma Eylül 2017'de Environmental Health Perspectives'de yayımlandı. Araştırmacılardan Department of Public Health Sciences profesörü ve aynı zamanda çalışmanın başyazarı Rebecca J. Schmidt; gebe kalma sürecinde, öncesinde ve sonrasında folik asit alan annelerin çocuklarının, böcek ilaçlarına bağlı otizm bozukluğu riskinin daha az olduğunu belirtiyor. Elbette annelerin böcek ilaçlarından uzak durmaları gerektiği bir gerçek; ancak ne koşulda olursa olsun bir maruziyet olursa, buna bağlı riskin folik asit alımı ile azaldığı artık biliniyor diyebiliriz.
Yayımladıkları makale için Childhood Autism Risks from Genetics and the Environment (CHARGE) araştırmasından elde edilen verileri kullanan araştırmacılar, otizm spektrum bozukluğu teşhisi konulmuş 2 ila 5 yaş arası toplam 296 ve normal veya sağlıklı 220 çocuğun verilerini analiz ettiler.
Çocukların anneleri ise hamilelik sürecinde ev dahilinde maruz kaldıkları pestisitler, folik asit alımları ve B vitamini tüketimleri ile ilgili soruları yanıtladılar. California Pesticide Use (Kaliforniya pesitisit kullanımı) raporları ile sonuçlarını ilişkilendiren araştırma ekibi, annelerin hamilelik adresleri ile zirai böcek ilacı kullanımı haritasını karşılaştırdı.
800 mikrogramdan daha az folik asit alan ve evde kullanılan böcek ilaçlarına maruz kalan annelerin, tam tersi verilere sahip olan annelere oranla ciddi bir farkla çocuklarında daha fazla otizm spektrum bozukluğu geliştiği sonucuna ulaşıldı. Sürekli şekilde böcek ilaçlarına maruz kalan annelerde ise riskin daha da arttığı gözlemlendi. En yüksek risk grubunu ise hamilelikten üç ay öncesi ile üç ay sonrası aralığında sürekli olarak zirai böcek ilaçlarına maruz kalan annelerin çocuklarının oluşturduğu tespit edildi.
Ortalama miktarların altında folik asit alımının ve pestisit maruziyetinin, tek başına bunlardan birini gösteren annelere karşı daha yüksek risk teşkil ettiğini belirten araştırmacılar, folik asitin otizm riskini azaltsa da bu riski tamamen yok edemediğini de ortaya koyuyor.
Çalışmanın içeriğinden de anlaşılacağı gibi nedensel bir ilişki kurulmasa da sağlık verileri ile katılımcıların hafızalarına dayanan araştırma oldukça güçlü sonuçlar üretse de, gerçek nedensel bağın kurulacağı diğer araştırmalara da ihtiyaç doğuruyor. Yine folik asidin koruyucu etkilerinin hangi mekanizmalar ile ortaya çıktığı incelenmek isteniyor.
Folatın DNA metilasyonu (genlerin açık veya kapalı konuma gelmesini sağlayan modülatif bir süreç) dahilinde önemli roller oynadığı ve DNA tamir ve sentezi süreçlerine dahil olduğu bilinmektedir. Özellikle de gelişen fetüste son derece aktif olan bu mekanizmalarda etkili olması, bir anlamda ürettiği olumlu sonuçları açıklıyor diyebiliriz.
Makale Referans: University of California - Davis Health System. "Folic acid may mitigate autism risk from pesticides." ScienceDaily. ScienceDaily, 8 September 2017. < www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170908205535.htm >.
Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
28 Ekim 2014
HIV'in İlk Ortaya Çıktığı Yer Belirlendi
01 Ekim 2015
Meme Kanserinde Gereksiz Kemoterapiyi Engellemek
22 Kasım 2015
Afrika’dan Menenjit-A Silindi mi?
16 Temmuz 2015
Beyin Mutasyonu ile Epilepsi ve Otizm İlişkisi
20 Temmuz 2018
Sarı Nokta Hastalığı İçin Göz Damlası Geliştiriliyor
19 Aralık 2015
İlk Grip Bağışıklık Sistemine Yazılıyor
03 Ocak 2017
Kansere Karşı Savaşta, Yapay Zekâ: Nanodiskler
06 Kasım 2014
Nöron Ölümünün Sorumlusu Amiloid Beta Değil, Amiloid Tau