Mars'ta olası bir yaşamı taklit etmek üzere, Nasa'ya bağlı bir ekip bugün itibariyle Hawaii'de aktif olmayan bir yanardağın yanına kurulu dom'da (kubbe) yaşamaya başladı.
Tecrit deneyi (isolation experience) veya izolasyon deneyi olarak anılan araştırma gerçekleştirildiği yer itibariyle Cuma gününden başlayarak tam bir yıl sürecek.
Uzmanlar, olası bir Kızıl Gezegen'e yapılacak bir görev yolculuğunun 1-3 yıl arası süreceğini tahmin ediyorlar. Gerçekleştirilen bu taklit deney ile, muhtemel bir Mars görevinde yapılacak hataları da en aza indirmeye ve parametrelerin en iyi şekilde belirlenmesine çok yardımcı olacaktır.
Altı kişilik bu güçlü ekip dom'un içinde kapalı şekilde, temiz hava, taze yiyecek ve mahremiyetleri olmadan yaşayacak. Ekip, yerel saate göre Cuma 15:00'da ( 01:00 GMT - Cumartesi) kendilerini içeri kapattı.
11 metre çapında ve 6 metre yüksekliğindeki Dom'un dışına yapacakları bir gezinti için, uzay giysisi giymek zorunda olan ekip, bir astrobiyolog, bir doktor, bir pilot, bir mimar, bir gazeteci ve bir toprak bilimciden oluşuyor.

Diğerleri yolculuğun teknik ve bilimsel zorluklarına odaklanırlen, tecrit deneyleri keşfin insan unsuru ve dar alanlarda yaşamanın getirdiği problemler üzerine yoğunlaşır.
Nasa araştırmacısı Kim Binsted alınan derslerden birinin kişilerarası çatışmanın gerçekten de engellenemediğini, uzun süreli bu görevler sırasında en iyi insanlar arasında bile olacağını söylüyor.

Referans : NASA
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

09 Ocak 2016
Mars Tuğlası Hazır

18 Eylül 2015
Taşsı Gezegenler de 'Yaşanabilir' Olabilir

22 Aralık 2014
Bekle Bizi Venüs!
04 Aralık 2014
Uzay Kapsülü "Orion" İnsanlığı Uzak Noktalara Götürecek!
30 Kasım 2014
Uzaya Gidip Gelmek DNA'yı Değiştirmiyor

28 Eylül 2015
Mars’ın Gizemi Çözüldü

26 Temmuz 2015
Uzayda Yaşamak Deri Kalınlığını Azaltır mı?

13 Nisan 2018
NASA’nın İkizler Araştırmasına Genel Bir Bakış

25 Haziran 2019
Sefer-59'un Astronotlarından Üçü Dünya'ya Döndü