Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Bilim insanları NASA’nın elindeki, Jupiter’in buz kaplı uydusu Europa ’yı en iyi gösteren fotoğrafı düzenlediler. Renkli görüntülerin mozaiği 1990’ların sonlarına doğru NASA’nın Galileo uzay aracı tarafından elde edilmişti. Ayrıca yayınlanan bununla beraber NASA, ilk kez modern fotoğraf işleme teknikleriyle üretilen bir fotoğraf versiyonunu da yayınlamış oldu.
Europa ’nın bu görüntüsü, uydunun yüzeyinin büyük bir bölümünü renkli ve yüksek çözünürlükte göstermesiyle dikkat çekiyor.
2001 de yayınlanan düşük çözünürlüklü versiyonundaki görüntüye göre renkler fazlasıyla arttırılmış. Yeni fotoğraf, insan gözünün görebileceği görüntüye baya bir yakın. Bu zamana kadar uzay fotoğrafçılığının hayranları, halka açık fotoğraflardan kendi versiyonlarını üretmişlerdi fakat NASA ilk defa kendi yorumlamasını paylaşıyor.
Fotoğrafta uydunun parlak buz kabuğunun içerisinde uzun, eğimli ve düz kırıklar göze çarpıyor. Bilim insanları bu kırmızımsı kahverengi kırıkların ve diğer işaretlerin Europa ’nın jeolojik tarihi ve buz katmanının altında olduğu tahmin edilen geniş çaplı okyanusun kimyası hakkında ipuçları içerip içermediğini bulmakta kararlılar.
İşlenmiş fotoğrafa ek olarak yayınlanan video da, bu okyanuslar dünyasına benzeyen uydunun gelecek keşifler için neden öncelik taşıdığını da detaylandırıyor.
Belki de Europa ’nın buz katmanı altında saklanan yer , solar sistemimizdeki Dünya benzeri yaşam kurulabilecek en uygun alanı vadediyor olabilir. Galileo görevinin en önemli bulgularından birisi de, yeraltı denizinin tuzlu suyu ile sert deniz yüzeyinin etkileşim halinde olduğunun güçlü kanıtlarıydı. Okyanusla deniz kabuğu arasındaki bu etkileşim belki de basit yaşam formları oluşturmaya yetecek kimyasal enerjiyi sağlıyor olabilir.
Galileo görevi NASA’nın California Pasadena’daki Jet Propulsion laboratuvarında yönetildi. JPL aynı zamanda California Teknoloji Enstitüsünün bir departmanı.
http://www.youtube.com/watch?v=wqExe69CEg8
Kaynak: NASA JPL Laboratory
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
05 Ağustos 2016
Jüpiter'in Uydusu Io'nun Havaküresi Donuyor
05 Temmuz 2016
"Juno" Uzay Aracı Yolculuğunu Tamamladı
02 Temmuz 2016
"Juno" Uzay Aracı, Jüpiter'in Kapısını Çalıyor
15 Ağustos 2015
Metan ile Dolu Jüpiter Benzeri Ötegezegen
09 Temmuz 2019
40 Yıl Önce: "Voyager-2" Jüpiter'i Keşfediyor