Post Author Avatar
Sevkan Uzel
Yıldız Teknik Üniversitesi - Çevirmen/Editör
New Hampshire Üniversitesi (UNH) bilimcileri, kültür bitkisi olarak yetiştirilen çileğin atalarından birine ilişkin genetik gizemlerden birini çözdü. Sonuçları The Plant Genome dergisinde yayımlanan makale ile paylaşılan deneylerin tamamlanması dört yıl sürdü. New Hampshire Tarımsal Deney İstasyonu'nda çalışan araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen genetik analizler sonucunda, çilek yetiştiricilerinin kültüre alma çabalarında ilerlemeler yaşanması umuluyor.

UNH ekibinin çalışmasının odağında, kültür çileğinin yabani atalarından biri olan Fragaria iinumae bulunuyor. Çilek türlerinde 7 tane benzersiz kromozom oluyor. F. iinumae türü, tıpkı insanlar gibi iki kromozom kümesine sahip (diploid). Kültür çileğinde ise sekiz küme kromozom var (oktoploid) ve dolayısıyla genetik olarak en karmaşık bitkilerden biri.

Bildiğimiz Çilek, Dört Farklı Yabani Türün Karışımı Olabilir


Bu çalışmada, 2004 yılında UNH bitki genetikçisi Thomas Davis'in de katıldığı bir Amerikan-Japon keşif gezisinde Japonya'nın Hokkaido Adası'ndan toplanan bu çilek türüne ait örnekler kullanıldı. Davis ve araştırmacı Lise Mahoney, diploid F. iinumae bitkisinin yedi kromozomunun geçmişinin izini sürerek, değişim haritasını çıkardı. Böylece kültür çileğinin sekiz küme kromozomdan oluşan genetik bulmacasındaki parçalardan biri yerine yerleştirilmiş oldu. Kültür çileğinin genetik atalarının, dört farklı diploid atasal çilek olduğu düşünülüyor; bu atalardan biri de çalışmanın odağındaki F. iinumae türü çilek.

"Kültür çileğinin atalarını anlamaya çalışan çok fazla insan var. Çünkü bu sayede bazı belirli genetik işaretlerle ilişkilendirilen özellikler (meyve kalitesi, çiçeklenme alışkanlıkları ve hastalıklara direnci gibi) daha iyi anlaşılabilir. Kültür çileğinin yabani atalarının genomunun tanımlanması, daha iyi kültür çileklerinin yetiştirilmesini sağlayacak genetik bilginin kullanılmasına da rehberlik edecektir," diyor Mahoney.

Fragaria iinumae üzerinde yapılan bu araştırma ile istasyon araştırmacıları ikinci kez olarak kültür çileğinin atasal diploid çileklerinden birinin genlerinin haritalamasını yapmış oldu. 2011 yılında UNH ekibi, kültür çileğinin bir diğer diploid atası olan Fragaria vesca türü çileği dizileyen (sekanslayan) takımın bir parçasıydı. Bu referans dizilemesi, yapılır yapılmaz dünya çapındaki çilek genetiği araştırmacılarının gözünde zorunlu bir kaynak haline gelmişti.




Kaynak: Phys.org, "Scientists unravel genetic ancestry of cultivated strawberry"
< http://phys.org/news/2016-08-scientists-unravel-genetic-ancestry-cultivated.html >




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir