Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Zehirli koni kabuklu salyangozların biyomedikal araştırmacılarına bir hediyesi var.

50 yıldan fazla bir süredir, bilim insanları avcı deniz hayvanlarından elde ettikleri bileşikleri ağrı kesiciden kalp krizi sırasında hücreleri korumaya kadar birçok alanda kullanıyorlar. Şimdi ise bilim insanları koni kabuklu salyangozdan elde ettikleri bir bileşiğin beklenmeyen özelliğini keşfettiler. Bu bileşik ilginç bir şekilde fareleri uyutuyor.

Kabuklu salyangozlardan elde edilen bileşikler kanotoksinler olarak bilinen iyon kanalları düzenleyicileri grubuna ait. Vahşi yaşamda salyangozlar bu zehirleri avlarını yakalamakta kullanıyorlar. Bilim insanları da elde ettikleri bu bileşikleri farelere enjekte ettiler. Kemirgenler bu duruma ya hiç tepki vermediler ya da felç oldular.

Toxicon’da yayımlanan makalede belirtildiğine göre, araştırmacılar Conus araneosus’dan alışılmışın dışında 14 peptit toksini izole etmeyi başardılar. Bu 14 toksinden 5 ini fareye enjekte eden araştırmacılar, bunlardan birinin kemirgenleri birkaç saatliğine uyuttuğunu keşfettiler. Fakat diğer 4’ünün kemirgenlere herhangi bir etkisi gözlemlenemedi. Araştırmacıların belirttiğine göre bu keşif, konotoksinlerin tedavisel kullanımlarını geliştirebilir, ve uyku bozukluklarının tedavi edilmesinde kullanılabilecek ilaçlar geliştirilmesini sağlayabilir.

Kaynak: Christie Wilcox (24 July 2015), Marine toxin puts mice to sleep. Science Magazine Retrieved 26 July 2015 from http://news.sciencemag.org/biology/2015/07/marine-toxin-puts-mice-sleep
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir