Son on yılın tamamına hakim olan madde bağımlılığına karşı ' aşı ' arayışı, bilim insanları kokainin bağımlılık yapıcı özelliğini vuracak yeni bir bakış açısı geliştirmeyi başardı. Fareler üzerinde test edilen stratejilerde, bakteriyel bir protein bağışıklık sistemi hedeflenerek vücuda veriliyor.
Madde alımı halinde ise bu proteini üzerinde bulunduran hücrelerin maddeye saldırması sağlanıyor. Molecular Pharmaceutics 'de yayımlanan rapora göre, bu vücut tepkisi sayesinde kokainin psikotropik etkileri durdurulabilir ve hatta alışkanlık ya da bağımlılıktan kurtulunabilir.
2011 yılı verilerine göre ortalama 1.4 milyon Amerikalı kokain kullanmakta. Madde bağımlılarının bu alışkanlıklarından kurtulmalarının birçok yolu var; fakat bağımlılık yenilmesi güç bir unsur. İşte bu yüzden bilim insanları rekreasyonal maddelerin beyinde verdiği etkiyi nötralize edecek aşıların geliştirilmesi üzerine çalışmaklar yapmakta.
Her ne kadar aşılar normalde bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı kullanılsa da, bağımlılık yapıcı moleküller gibi mikrop dışı maddelere karşı vücudun bağışıklık sistemini uyarmak için de dizayn edilebilir. Bu tarz etkili bir aşı maalesef ki henüz mevcut değil; o nedenle bu konuda yeni yaklaşımlar da geliştirilmekte.
Araştırmacılar, diğer aşıların içerisinde bulunan güvenli bir protein olan flagellini modifiye ederek kokaine karşı bağışıklık tepkisi göstermesini sağladılar. Molekülü farelerde test ettiler ve daha önce geliştirdikleri bir aşı adayından çok daha iyi çalıştığını gördüler.
Sonuç olarak, bu stratejinin madde bağımlılığına karşı aşı geliştirilmesi konusunda yeni bir yol açtığı görüldü.
Araştırma Skaggs Kimyasal Biyoloji Enstitüsü, Ulusal Madde Bağımlılığı Enstitüsü ve Ulusal Alerjik ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü tarafından finanse edildi.
Referans:
Jonathan W. Lockner, Lisa M. Eubanks, Jennifer L. Choi, Jenny M. Lively, Joel E. Schlosburg, Karen C. Collins, Daniel Globisch, Robin J. Rosenfeld-Gunn, Ian A. Wilson, Kim D. Janda. Flagellin as Carrier and Adjuvant in Cocaine Vaccine Development. Molecular Pharmaceutics, 2015; 150107114319000 DOI:10.1021/mp500520r
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir

01 Temmuz 2015
Göz Rengi Alkol Bağımlılığı ile Bağlantılı Olabilir

16 Haziran 2017
Belleğin Yapısı Üzerine Bir Söyleşi

18 Nisan 2018
Bağımlılık Karşısında Antibağımlılık İlacı Arayışı

09 Haziran 2016
Sigarayı Bırakmaya Hazırlanırken Beynin Yapısı Değişiyor

10 Temmuz 2016
Sevgilinizden Uzak Kalmak Neden İnciticidir?

06 Ağustos 2015
Bağımlı Fareler İrade Problemi Yaşamıyor, Sadece Sıkılıyor

09 Mart 2016
En Çok Bağımlılık Yapan 5 Uyuşturucu Madde

04 Mayıs 2017
Aşk Bağımlısı Olunabilir mi?