Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, atık su arıtma tesisleri bir gün sıradan kanalizasyonu biyo-ham petrole çevirebilir.

Hidrotermal sıvılaştırma teknolojisi, Dünya’nın jeolojik durumlarını taklit ederek biyo-ham petrol üretebiliyor. Doğada milyonlarca yıl sürebilecek bu süreç, yüksek basınç ve sıcaklık kullanılarak dakikalar içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntemle elde edilen ve içeriğinde az miktarda su ve oksijen karışımı olan malzeme ile yeryüzüne çıkartılan petrolün oldukça benzer özellikleri var. Ayrıca biyo-ham petrol, geleneksel petrol arıtma işlemleri ile de işlenebilir.

Amerika’daki bütün atık su artıma tesislerinde, günlük kabaca 34 milyon galon atık su işlemden geçiriliyor. Bu rakamı göz önüne alınca, Amerika’nın lağımından yıllık 30 milyon varil ham petrol üretilebilir. Araştırmayı gerçekleştiren Pacific Northwest National Laboratory’nin (PNNL) öngörülerine göre, her bir kişinin ürettiği atık sudan yıllık 2 ya da 3 galon biyo-ham petrol üretilebilir.

Lağımın ya da daha özel olarak arıtma çamurunun, çok ıslak oluşundan dolayı biyo-yakıt üretme noktasında zayıf unsur olduğu düşünülüyordu. PNNL tarafından çalışılan yaklaşım, halihazırda kullanılan termal teknolojilerin çoğunda gerekli olan kurutma sürecini ortadan kaldırıyor. Hidrotermal sıvılaştırma tekniği ile tarımsal organik atıklar gibi diğer tip ıslak organik hammaddelerden de yakıt elde etmek mümkün olabilir.

Hidrotermal sıvılaştırma tekniğinde, insan atıkları gibi organik maddeler daha basit kimyasal bileşiklere bozuluyorlar. Atık maddeler her bir inç kareye 3000 pound basınç altına alınıyorlar. Daha sonra basınç altına alınmış atık maddeler yaklaşık 600 derece Fahrenheit’da çalışan reaktör sisteminin içerisine alınıyor ve biyo-ham petrol ile sıvı faz olmak üzere farklı fraksiyona bozuluyorlar.

Kanalizasyonlardaki atık sularda çok fazla miktarlarda karbon ve yağ bulunuyor. Yağlar ya da lipitler, atık sular içerisindeki tuvalet kağıdı gibi diğer materyallerin konversiyonunu kolaylaştırıyor gibi görünüyor. Yağlar kanalizasyon suyunun reaktör boyunca ilerlemesini sağlıyor ve yüksek kaliteli biyo-ham petrol üretiliyor. Bu petrolün rafine edilmesi sonrasında benzin, dizel ya da jet yakıtları gibi ürünler elde edilebilir.

Biyo-ham petrole ek olarak, sıvı fazın bir katalizör ile işlemden geçirilmesi ile diğer yakıtlar ve kimyasal ürünler elde edilebilir. Ayrıca önemli yapı maddesi içeren az miktarlarda katı malzeme de üretilebilir. Örneğin, daha önceki çalışmalarda fosforun kanalizasyonlardan sağlanabileceği gösterilmişti. Buradan elde edilen fosfor, gübre üretiminde kullanılan fosfor cevherinin yerini alabilir.




Kaynak: Fuel from sewage is the future – and it's closer than you think, Pacific Northwest National Laboratory, Retrieved from http://www.pnnl.gov/news/release.aspx?id=4317




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir