Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
52 milyon yaşındaki bir ayak bileği fosili, insan öncesi atalarımızın başarılı birer yüksek atlamacı olduğuna işaret ediyor. Bu ilk primatlar, çok çok yüksek ihtimali olan varsayımlara göre, zamanlarının büyük bir çoğunluğunu ağaç tepelerinde geçiriyordu. Ne var ki, ağaç dallarından veya ağaçların üst kısımlarından diğerlerine nasıl geçtikleri, nasıl bu kadar çevik olabildikleri uzun zamandır da bir çekişme ve tartışma konusu olarak varlığını sürdürüyordu.

Bilim insanları yıllardır, maymun türleri, lemurlar, insanlar ve apelerin evrimleri süresince de göreli olarak yavaş ve ağır ama emin hareket eden canlılar oldukları üzerinde duruyorlardı. Yavaşça bir üzerinde sürünme hareketi ile dallara tutunmak üzere sahip oldukları kavrama yeteneğine sahip el ve ayak yapıları ile ağaçlarda böcekleri, meyve ve çiçekleri toplama davranışları bunu gösteriyordu.

Ağustos 2017`de Journal of Human Evolution`da yayımlanan bir fosil çalışması, ilk primatların ağaçların üstüne sıçramakta bir usta olduklarını gösteriyor.

Fransa'nın güneydoğusunda bir taş ocağında çalışan paleontologlar, ayak bileği ekleminin alt parçalarından yarım santimetreden biraz daha uzun bir kemik parçası buldular. Bulunan fosil ilk anda göze herhangi bir kemik parçası gibi gelse de, 52 milyon yıl önce yaşamış bir ilk primat türü olan ve bugünkü Amerikan sincabı veya çizgili sincap olarak bilinen tür boyutlarındaki Donrussellia provincialis'e aitti. Donrusselliaya ait olan daha önceden bilinen fosiller çene ve diş fosilleri idi. Bu türün eldeki veriler ile, primat aile soy ağacının ilk üyelerinden birisi olduğu ve lemurlar, lorisler ve Afrika lemurları gibi canlılara kadar gelen dalların bu canlıdan çıktığı düşünülüyordu.

Duke University'den yardımcı doçent rolündeki Doug Boyer ve çalışma arkadaşları Donrussellia bileğinin tarama görüntülerini diğer antik ve modern hayvanlar ile karşılaştırdı ve bilgisayar algoritamalarını kullanarak her küçük kemiğin biçimini üç boyutlu olarak inceledi. Diğer hiçbir primata benzemeyen Donrussellia kemiği daha çok primat olmayan türlerinkine ve sivrifarelerinkine benziyordu. Araştırma takımının analizi türün sadece iyi tırmanan ve dallarda çevik hareket eden bir canlı olduğunu değil aynı zamanda iyi bir şekilde ağaç ve dal gövdelerini kavrama hatta bu düzlemlere ayakları ile yapışabilme özelliklerinin olduğunu da gösteriyor.

Araştırmacılara göre, ki bu birçok bilim insanın düşündüğünün aksine bir şeye işaret ediyor, ilk primatlar öncelikle akrobatik sıçrama ve uzun mesafeler arası atlama davranışları evrimleştirip ancak daha sonra anatomik değişiklikler ile düz ve ince dallara tutunma bu dalların ucunda kalabilme ve ağaçtan ağaca geçme davranışlarını geliştirebildiler.




Makale Referans: Doug M. Boyer, Séverine Toussaint, Marc Godinot. Postcrania of the most primitive euprimate and implications for primate origins. Journal of Human Evolution, 2017; 111: 202 DOI: 10.1016/j.jhevol.2017.07.005




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir