Post Author Avatar
Baran Bozdağ
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Bilim insanları, dişi farelerden daha ileri yaşta olan gruplara metabolik bir maddeyi dört haftalık bir süre boyunca uygulayarak yumurtalarının yaşlanmalarını durdurup süreci geri çevirmeyi başardı. Bu durum elbette hamile kalmakta zorlanan, ileri yaşta hamile kalmak isteyen veya genç yaşlarında dahi yumurtalarında yaşlanma ya da kalite düşmesi olan kadınlara çok büyük bir umut vaadediyor.

University of Queensland araştırmacılarının öncülük ettiği çalışmada, kelimenin tam anlamıyla invazif olmayan bir teknik ile -yani canlı vücudunu penetre etmeden operasyonel bir sürece dahil etmeden- yumurta sayısı ve kalitesini korumayı ve hatta yeniden sağlamayı başardılar. Bu da, ileri yaşta sağlıklı çocuk sahibi olmak isteyen kadınların önündeki en büyük engeli kaldırmak anlamına geliyor.

UQ'den Profesör Hayden Homer, yürüttükleri çalışmanın öncesinde, yaşlanmaya bağlı olarak -veya vücutta yaşlanmadakine benzer kimyasal değişimler olması durumunda- yumurta kalitesindeki düşüşün vücudun enerji üretmesinde hücreler için kritik öneme sahip özel bir molekülün düşük  seviyeleri ile ilişkili olduğunu tespit etti.

Bu nedenden dolayı, bahsi geçen molekülü üretmemizi sağlayan prekürsör (öncül) molekülü ağız yoluyla almalarını sağlayarak, farelerde üreme sistemi yaşlanmasının durdurulması veya geri döndürülmesi hedeflendi.

Burada konu mankeni olan moleküller NAD* veya nikotinamid adenin dinükleotit (nicotinamide adenine dinucleotide) ve öncülü olan NMN veya nikotinamid mononükleotit metabolikleriydi.

Profesör Homer, farelerde bir yıl civarı yaşlanmada yumurta kalitesinin ciddi bir düşüşe geçtiğini belirtiyor. Buradaki kalite düşüşüne sebep olan defektler, yaşı ilerlemekte olan kadınlardakine oldukça benziyor.

Farelerde, terapi sürecinde içme sularına düşük dozlarda NMN ekleyerek tüketmelerini sağlayan araştırmacılar dört haftalık terapinin sonunda yumurta kalitesinin ve canlı doğum oranının dramatik biçimde düzeldiğini gözlemledi. Gelişmiş ülkelerdeki ileri yaşta evlenme ve çocuk sahibi olma (40 yaş veya üzeri) dolayısıyla en büyük sorunu yumurta kalitesi oluşturduğundan çalışma daha da büyük bir önem kazanıyor.

Bu yaşlanma, yumurta kalitesi ve sayısının düşüşü de insanları oldukça invazif bir yöntem olarak IVF yanitüp bebek tekniklerine yönlendiriyor. Üstelik IVF yumurta kalitesini geliştirmeyi sağlamıyor ve daha risk faktörü yüksek kadınlar genç kadın donörlerden yumurta alarak bu sorunu aşmaya çalışıyor.

Araştırma ekibinin deneyleri, elbette ilerleyen süreçte insanlarda da denenecek ve klinik çalışmalarla da desteklendikten sonra doktorların yaygın kullanımına açık hale gelebilecek. Bunun için belirli bir süre gerekse de, tüm bu invazif tüp bebek yöntemlerine başvurmaya gerek kalmadan bireyin kendi yumurtalarını geliştirmenin mümkün olduğu gösterildi.

Dişi üreme sistemi fonksiyonlarını ve yumurta kalitesini ve de sayısını düzelten bu teknik, NAD'i artırabilen moleküllerin ağız yolu ile alımasıyla terapiyi mümkün kılıyor.

UNSW işbirliği ile gerçekleştirilen çalışma Cell Reports'da yayımlandı.

NAD*: NAD+ formunda birçok metabolik enzimin yapısına koenzim olarak katılan yükseltgeyici ajan.    
Kaynak ve İleri Okuma
  • Michael J. Bertoldo, Dave R. Listijono, Wing-Hong Jonathan Ho, Angelique H. Riepsamen, Dale M. Goss, Dulama Richani, Xing L. Jin, Saabah Mahbub, Jared M. Campbell, Abbas Habibalahi, Wei-Guo Nicholas Loh, Neil A. Youngson, Jayanthi Maniam, Ashley S.A. Wong, Kaisa Selesniemi, Sonia Bustamante, Catherine Li, Yiqing Zhao, Maria B. Marinova, Lynn-Jee Kim, Laurin Lau, Rachael M. Wu, A. Stefanie Mikolaizak, Toshiyuki Araki, David G. Le Couteur, Nigel Turner, Margaret J. Morris, Kirsty A. Walters, Ewa Goldys, Christopher O’Neill, Robert B. Gilchrist, David A. Sinclair, Hayden A. Homer, Lindsay E. Wu. NAD Repletion Rescues Female Fertility during Reproductive Aging. Cell Reports, 2020; 30 (6): 1670"; http://www.cell.com/cell-reports/retrieve/pii/S2211124720300838?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124720300838%3Fshowall%3Dtrue
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir