Post Author Avatar
Utku Açıkgöz
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Sadece seks düşüncesinin bile heyecan verici olduğu, insan doğasının bilinen bir gerçeğidir. Pek çoğumuz, boş zamanının önemli bir kısmını seks yaparak veya seks yapmayı düşünmekle geçirir. Bu yüzden, diğer canlılarda bu süreç nasıl işliyor diye merak etmemek elde değildir. Seks biyolojisi hakkında yapılan araştırmalar; doğadaki diğer akrabalarına kıyasla insanlarda seksin oldukça sorunsuz gerçekleştiğini ortaya koyuyor. İşte hayvanlar alemindeki çiftleşmeye dair bazı hayret verici gerçekler.

1)Bir filin rıza dışı cinsel ilişki kurması mümkün değildir.


Filler, memeliler grubunun benzersiz üyelerinden birisidir. Bu grupta dişiler, penise benzer bir şekilde dışa doğru uzamış bir klitorise sahiptir. Bu uzuv, sahte-penis (pseudo-penis) olarak adlandırılır. Uzman olmayan bir gözlemcinin dışarıdan bu uzva bakarak filin cinsiyetini anlaması pek olası değildir.  Bu aynı zamanda bir dişinin bir erkek ile çiftleşmeden önce kendi “sahte penisini” vücudunun içine çekmesini de gerektirir. Eğer dişi bunu yapmazsa, erkek şansına küsebilir.

2)Aşk fedakarlık gerektirir.


Erkek Tidarren örümcükleri o kadar devasa bir penise sahiptir ki; sadece penislerini büyütmeleri bile inanılmaz bir zaman ve enerji gerektirir. Bu örümcekler ilginç bir biçimde, başarılı bir çiftleşmenin ardından bu penisi koparıp atarlar. Hadım kaldıktan sonra yaşama eşlerini, diğer taliplerden koruma amacıyla sürdürürler ve ne yazık ki, hayatları boyunca bir daha çiftleşemezler.

3)Büyük şehirlerde aşkı bulmak zordur.


İnsanların yoğun nüfuslu yerlerde eş bulma şansı daha yüksek olabilirken, kuşlar da bu durum tam tersine işler. Bunun sebebi, baştan çıkarıcı çiftleşme çağrılarının trafik ve şehir yaşamının kakafonisi yüzünden duyulamamasıdır.

4) "50 Tonun" hayvan krallığında yeri yoktur.


Biyolojik açıdan, spermin oldukça fazla sayıda oluşu onu pek aranır kılmazken, yumurtanın, az sayıda ve nadir bulunuşu onu son derece değerli kılmaktadır. Dolayısıyla bazen erkekler, potansiyel eşlerini "ayartmak" için uç sayılabilecek tedbirler de almak zorundadır. Türüne göre bu tedbirler; su böceklerinin göz kıskaçları, delici penil dikenler hatta nörofizyolojik bir manipülasyon bile olabilir.

5)Seninle olanı sevmek zorundasındır.


Dişi şempanzeler, tıpkı kadınlarda olduğu gibi tercih ettikleri bir eşle çiftleştiklerinde orgazm olma ihtimalleri daha yüksektir.

Sosyal statünün etkisi de yadırganamaz. Japon makaklarıyla yapılan bir araştırma, statünün orgazmla ilişkisini inceledi. Araştırmaya göre, yüksek statüdeki erkekler ile düşük statüdeki dişilerin ilişkisinde yüksek orgazm sıklığına rastlanırken; düşük statüdeki erkekler ile yüksek statüdeki dişilerin ilişkisinde düşük orgazm sıklığına rastlanmıştır.

6)Anne gücü hafife alınmaz.


Erkek yavruları büyüdükleri zaman bile anne orkalar, diğer balinalarla muhtemel karşılaşmalarda onları korumaya devam eder. Ancak ilginç bir biçimde, aynı koruma güdüsünü dişi yavrular sergilemezler. İnsan etiğine göre cinsiyetçi bu ayrımın altında esasında geçerli biyolojik nedenler vardır. Örneğin, dişi yavrular, kendi yavrularıyla gruba daha çok iş yükü getirdiklerinden böyle bir muameleye maruz kalıyor olabilir. Ayrıca, erkek balinalar alabilecekleri tüm yardıma gerçekten de muhtaçtır. Öte yandan güncel bir araştırma, annelerinin ölümünün ardından erkek katil balinaların intihara üç kat daha fazla meyilli olduğunu ortaya koyuyor.

7)Dişiler eşşiz de gayet rahat bir şekilde yaşayabilir.


Dişi helikopter böcekleri sperm depolayabilen bir depolama organına sahiptir ve bu organ sayesinde, bütün üreme ömrü boyunca ihtiyaç duyacakları spermleri, sadece bir veya iki cinsel birleşmede alabilirler.

8) Güvenli seks akıllı sekstir.


Hayvan krallığı cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara karşı bağışıklık sahibi değildir ve bulaşıcı bir hastalık bir evrenin açık ara en tatlı canlılarından birisi olan koalaları dahi etkileyebilir. Avustralya'daki neredeyse tüm koalalar, akıntı ve inflamasyon da dahil olmak üzere göz hastalıklarına, sistit ve üriner incontinensa (idrar kaçırma) gibi ürogenital hastalıklara ve infertiliteye (kısırlık) sebep olabilen fibröz gibi hastalıklara neden olabilen chlamydia enfeksiyonu kapmış durumdadır. Neyse ki; yeni çıkacak bir ilaç sayesinde iyi haberlerin yolda olduğunu söyleyebiliriz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir