Araştırmacılar, aynı zamanda insan papilloma virüsü (HPV) olarak da bilinen modern genital siğillerin; Homo sapiens'e, atalarımızın yaklaşık 100.000 yıl önce Neandertaller ve Denisovalar ile cinsel birleşmesi sonucu taşındığına dair deliller elde etti.
Bu seksüel alış-veriş, büyük ihtimalle insan atalarımızın Afrika'dan ayrılıp Avrupa'ya doğru yayılmasından sonra ortaya çıktı. Bu da, dünyanın diğer birçok yerinde genital siğillerin oldukça yaygın olduğunu ancak modern Sahra Altı Afrika'nın neden büyük oranda HPV sahibi olmadığını açıklıyor.
Fransa'daki National Centre for Scientific Research'ten ve İspanya'daki Catalan Institute of Oncology'den araştırmacılar, HPV'nin özellikle kanserojen özellikli HPV16 yapısına odaklandılar. HPV16, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) riskini arttırmasıyla ünlüdür.
Virüsün 5 farklı alt türünden elde edilen 118 tam dizilimli HPV16'nın nasıl evrimleştiği üzerine çalışmalar yürütüldü. Sonrasında virüslerin yapısı analiz edilmek üzere bir bilgisayar algoritması kullanıldı ve virüsün yıllar içerisinde nasıl değiştiğini gösteren genetik bir zaman tüneli "inşa edildi".
Bu zaman tüneline dayanarak, araştırma ekibi HPV16'nın yaklaşık 500.000 yaşında olduğu ve muhtemelen Neandertal ve Denisovan populasyonlarında ortaya çıktığı sonrasında da virüsün ilk insanlara sıçradığı bulgusuna ulaştılar . Daha sonra söz konusu bu virüs, modern soyu; HPV16A formuna evrildi.
Molecular Biology And Evolution'da yayımlanan araştırma makalesinde, elde edilen bulguların; HPV16'nın atasal geçmişine dair, yaklaşık yarım milyon yıl önce Homo sapiens atası ve Homo neanderthalensis atasının hali hazırda HPV'ye enfekte olduğunu ve HPV16'nın iki ana soyunun her iki insan soyunda da ayrıca dallandığını ortaya koyduğu belirtiliyor.
Araştırmacılar, ilk insanların kendi HPV türüne sahip olduklarını hatta bu türün bugün Sahra Altı Afrika'da hala varlığını sürdürüyor olabileceğini, ancak HPV16'nın özellikle yaklaşık 60.000 ila 100.00 yıl önce modern insanın atasının Afrika'dan ayrılıp, Avrupa'ya yayılması ve burada var olan Neandertaller ve Denisovalar ile çiftleştikten sonra ortaya çıktığını ileri sürüyorlar.
Araştırma ekibi, Neandertal ve Denisovan populasyonları ile modern insan atası arasında geçen melezlenme olaylarının, HPV16A virüs soyunun arkaik populasyonlardan modern insan atalarına seksüel bir geçişe neden olduğunu ileri sürüyor.
Ekibin bu hipotezi, Sahra altı Afrika populasyonlarının genellikle HPV16 sahibi olmazken, dünyanın diğer büyük kısmının virüs ile mücadele ettiği gerçekliğiyle de destek buluyor.
Onkojenik virüslerin (tümörlere sebep olan virüsler) oldukça eski olduklarını söyleyen araştırmacılardan Ignacio Bravo (National Centre for Scientific Research); insanlık tarihinin aynı zamanda da kalıtsal olarak taşıdığımız virüslerin tarihi olduğunu, yürüttükleri bu çalışmanın da; bazı onkojenik virüslerin arkaik insanlardan modern insanlara seksüel temas ile geçtiğini ortaya koyduğunu belirtiyor .
Senaryo, henüz kanıtlanmış değil, ancak konuyla ilgili yürütülecek daha fazla bilimsel çalışma; binlerce yıldır insanlığın peşini bırakmayan virüslerin gizemini ortaya çıkarabilir ve bu virüslerle savaşta yeni mücadele yöntemleri geliştirebilir.- Transmission between Archaic and Modern Human Ancestors during the Evolution of the Oncogenic Human Papillomavirus 16 https://academic.oup.com/mbe/article/34/1/4/2680800
- Seth Augenstein, HPV Came from Neanderthals, Denisovans Interbreeding with Modern Humans http://www.laboratoryequipment.com/news/2016/10/hpv-came-neanderthals-denisovans-interbreeding-modern-humans
- Transmission between Archaic and Modern Human Ancestors during the Evolution of the Oncogenic Human Papillomavirus 16 http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2016/10/05/molbev.msw214.full.pdf+html
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol