Post Author Avatar
Aslı Koçbaba
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen
Yıllardır astronomlar yaşanabilir bir gezegen bulma ümidiyle evreni sıkı bir şekilde araştırıyorlar. Bu araştırma ile binlerce yaşama elverişli gezegen adayı keşfedildi. Bu gezegenlerden bazıları Dünya ile benzer koşullara sahipken, bazıları daha değişken ve tutarsız koşulları barındırıyor. İşte Dünya benzeri en garip gezegenlerden bazıları:

Proxima Centauri b


Bu ilginç gezegen Güneş'e en yakın yıldız olan Proxima Centauri yörüngesindedir. Yalnızca 4.2 ışık yılı uzaklığında yer alır ve oldukça yakın olmasına rağmen bilim insanları onu görünür hale getirmek için birçok analiz ve yöntem geliştirmek zorunda kaldı.

Proxima Centauri bazen Dünya’ya yaklaşırken, bazen de neredeyse insan yürüme hızıyla (5 km/s) Dünya’dan uzaklaşır. Araştırmacılar bu küçük Doppler etkisini ya da Dünya’dan uzaklaşıp yakınlaştıkça yıldızın sinyal frekansındaki değişimi analiz ettiler. Bu sinyal, Dünya’nın yaklaşık 1.3 kat büyüklüğünde muhtemel bir gezegen olabileceğini ortaya koyuyor.

proxima-b-alpha-centauri-bilimfilicomProxima Centauri, gezegensel aktivite gibi görünmesine sebep olabilen güneş patlamaları olan aktif bir yıldızdır ve bu durum da astronomların araştırmalarını zorlaştırıyor.

The TRAPPIST-1 gezegenleri


Oldukça soğuk olan TRAPPIST-1, 2MASSJ23062928-0502285 olarak da bilinir. Nature dergisinde 2 Mayıs’ta yayımlanmış olan son araştırmaya göre en az 3 tane Dünya benzeri gezegen barındırıyor. Bu gezegenler büyüklük ve sıcaklık bakımından Venüs ve Dünya ile benzer yapıda ve 40 ışık yılı uzaklığında yer almaktadır.

trappist-1-gezegenleri-bilimfilicom

Bilim insanları, TRAPPIST-1‘den yayılan ve düzenli olarak solup parlayan kızılötesi sinyali incelediler. Yıldızın düzenli olarak solup parlaması gezegenimiz ile bu yıldız arasında geçişler yapan başka cisimler olabileceğine işaret ediyor. Bu üç gezegen sırasıyla 1.5 dünya günü, 2.4 ve 73 dünya günü boyunca TRAPPIST-1’in yörüngesinde dönüyorlar.

Kepler-438b


Kepler-438b, Dünya’dan yaklaşık olarak 470 ışık yılı uzaklıkta cüce kırmızı bir yıldızın etrafında dolanıyor. Astronomlara göre bu gezegen her ne kadar yarıçap ve kütle bakımından Dünya ile benzer olsa da yaşanabilir bir yer değil. Çünkü 2015 yılındaki çalışmalara göre Kepler-438b’nin esas yıldızı her an patlamaya hazır ve Güneş’ten 10 kat daha güçlü yakıcı alevler püskürtmektedir.

kepler-438b-bilimfilicom

Bu patlamaların kendisi atmosfere zararlı değildir ancak taçküre kütle atımıyla (CME) saçılan parçalar gezegen atmosferini zamanla aşındıracaktır. Bütün bu durum gezegenin bir manyetik alana sahip olup olmamasına bağlı. Eğer sahipse, bu tarz bölgelerin, gezegeni taçküre kütle atımı parçalarından korumak için siper olması muhtemeldir.

OGLE-2013-BLG-0341LBb


Alfabe çorbası gibi ismi olan bu gezegen, yaşanabilir bir gezegenin ikili yıldız sisteminde nasıl yer alabileceğini gösteriyor. Bu gezegen ikili yıldız sisteminde, Dünya ile Güneş arasındaki bir mesafe ile iki yıldız etrafında dolanmaktadır.

binarygezegenler-bilimfilicom

Ancak bir sorun var, gezegenin yıldızı bizim güneşimizden daha soluk ve Güneş kadar ısı üretmiyor, bu yüzden de bu gezegende yaşam olması pek mümkün değil. Ama bilim insanlarına göre bu durum iki yıldız olsa bile Dünya benzeri yörüngelerde kayasal gezegenlerin oluşabileceğini gösteriyor.

Dünya’nın iki katı büyüklüğündeki bu gezegen Temmuz 2013‘te keşfedildi. Gezegen, Yay takımyıldızında, Dünya’dan 3,000 ışık yılı uzaklıkta dolanım yapmaktadır.

Kepler-186f


Kepler-186f astronomlar için dönüm noktası olan bir buluştur. Dünya’ya en çok benzeyen bu gezegen yaşanılabilir koşullara sahip alan olarak adlandırılıyor. 2014 yılında keşfedilen bu gezegen, Dünya’dan 500 ışık yılı uzaklığındaki kızıl cücenin yörüngesindedir.

kepler-186f-bilimfilicom

Gezegenin çapı yaklaşık olarak Dünya’nınkinin 1,1 katı ve gezegendeki 1 yıl 130 dünya günüdür. Bilim insanları gezegenin kararlı bir çevrede bulunduğunu ve dev gaz gezegenlerinde görülen çok büyük atmosferler oluşturamayacağını söylüyorlar. Fakat, çok uzak olduğundan atmosferini incelemek şuan için mümkün gözükmüyor.

Gliese 667 Cc


Gliese 67 Cc, kütlesi Dünya’nın 4 katı, yarıçapı tam olarak Dünya’nın 1,5 katı olan bu gezegen Dünya’dan 24 ışık yılından daha az mesafede yer almaktadır. Gezegeni ilginç kılan ise bulunduğu yer. Astronomlara göre ana yıldız Gliese 667 C ‘nin etrafındaki gezegenlerin izini sürmek zor.

gliese-667-cc-bilimfilicom

2016 yılı itibarıyla araştırmacılar tarafından güneş sistemi dışındaki iki gezegen tespit edildi, fakat diğer beş tanesinin ise şüpheli olduğu düşünülüyor.

Wolf 1061c


Wolf 1061c, yarıçapı Dünya’nınkinin dört katından fazla, oldukça büyük bir gezegendir. Atmosfer karakteristiklerine dayanarak Wolf 1061c’nin Dünya’dan ziyade daha çok Uranüs benzeri bir gezegen olduğunu söyleyebiliriz. Gezegen, ana yıldızının tam da yaşanılabilir bölgesine oturmuş durumda. Fakat, tıpkı güneş sistemimizdeki iç gezegenleri andıran iki kayalık komşusu vardır.

Dünya benzeri olan da dahil olmak üzere sistemdeki diğer gezegenler ana yıldız etrafındaki dolanımını beş günde tamamladığı için oldukça sıcaktırlar ve yaşam için elverişli değildirler. Öte yandan yıldız etrafında yaşam için uygun bir bölgede dolanımını 67 günde tamamlayan oldukça büyük kütleli bir gezegen daha vardır.

Bu sistem yaklaşık olarak 14 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve bu da gezegenlerin atmosferleri üzerinde çalışmalar yapılabileceği anlamına geliyor.

Kepler-22b


Kepler-22b, 2011 yılında Kepler uzay teleskobu ile güneş sistemi dışında yaşam için uygun bir gezegensel konumda bulunan ilk gezegendir. Dünya’dan yaklaşık 2.4 kat daha büyüktür.

Kepler-22b-bilimfilicomEtrafında dolanım yaptığı yıldızı Güneş’e çok benzerdir ve Dünya’nınkine benzer bir yörüngeye sahiptir. Dolanımı 290 Dünya gününe eşittir (Dünya, 365 günde tamamlar). Kepler-22b’nin ortalama yüzey sıcaklığı yaklaşık 22 santigrat derecedir (72 Fahrenheit).

Dünya’ya kıyasla oldukça büyük olmasından kaynaklı, bazı araştırmacılar gezegenin okyanusla kaplı olabileceğini ileri sürüyor. Bu konuda kesin bir şey söylemek şu an için mümkün değil, çünkü gezegen 600 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve detaylı araştırma yürütülmesi şuan için oldukça zor.




Kaynak:
- Howell, E. "8 Most Intriguing Earth-Like Planets". http://www.livescience.com/55871-most-intriguing-earth-like-planets.html




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu "Kullanım İzinleri"ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir