Dışkınızı inceleyen bir insan, aslında size sağlığınız hakkında bilgi verebilir.  Ne kadar sıklıkla tuvalete gittiğiniz ve ne kadar miktarda dışkıladığınız, size sindirim sisteminiz hakkında bilgi verebilmektedir.

Sindirim sistemimiz, tüm vücudumuzdan daha fazla sayıda bakteri içermektedir. Bağırsaklar, besin maddelerinin absorbsiyonunun sağlanmasının yanı sıra, gıdaları, kimyasalları ve bakterilerin zarar verici etkilerini de engellemektedir. İnsanların dışkılamaya yeterince değer vermemesine rağmen, aslında vazgeçilmez bir vücut fonksiyonudur. Ayrıca bağırsak hareketlerinde meydana gelen hareketlilik, gıdalardan kaynaklanabildiği gibi, vücudun bir enfeksiyona karşı savaştığının da göstergesi olabilir.

RENK


Dışkımızın rengi genellikle yediklerimizin yansıması gibidir. Kahverenginin tonları normal olarak kabul edilebilirken, siyah veya sarı renkler bir sorun olduğunun işaretidir.

Eğer dışkı renginiz siyah ise mide ya da bağırsağın ilk kısmında kanama meydana gelmiş olabilir. Fakat her koyu renkli dışkı kanama habercisi değildir, bazen dışardan demir takviyesi alanların da koyu ya da siyah renkli dışkılama yaptığı gözlenmektedir. Bazen meyan kökü ya da yaban mersini gibi yiyecekler tükettiğimizde de dışkı rengi koyulaşabilmektedir.

Parlak kırmızı renkli dışkı ise genellikle bağırsak, rektum ya da makatta meydana gelen bir kanamanın habercisidir.

Soluk beyaz ya da sarı dışkı da bir problemin habercisi olabilmektedir.

Dışkımızın kahverengi olmasının sebebi ise, safranın normal üretiminden dolayıdır. Safra ile ilgili sorun var ise bu pankreas, bağırsak kanseri ya da hepatit gibi bir hastalığın da habercisi olabilmektedir.

ŞEKİL


Dışkının şekli de bazı sağlık problemlerinin sebebi olabilmektedir. Bazı uzmanlar, dar ve kalem gibi ince olan dışkılamanın kolon kanseri belirtisi olabileceğini açıklamışlardır. Ayrıca alt kolon bölgesinde meydana gelecek olan bir tıkanma olması sonucunda da ince şekilli dışkılama olabilmektedir. Yumuşak, klozete yapışan ve temizlenmesi zor olan dışkılama ise fazla yağın habercisidir. Bunun yanı sıra su yüzeyinde görünen yağ damlacıkları da var ise, kronik pankreatit gibi yağ emiliminin engellendiği bir hastalığın habercisi olabilir.

KOKU


Dışkının kokusu hâlihazırda güzel olmayabilir fakat özellikle garip, her zamankinden farklı koku göz ardı edilmemelidir. Dışkı sindirilmemiş gıda, bakteri, mukus ve ölü hücrelerden oluşmaktadır. Dışkıda bulunan bakteri ve parazitler bazen de gıdaların kimyasal bileşenleri hoş olmayan kokuya sebep olabilmektedir. Dışkı sindirilmemiş gıda, bakteri, mukus ve ölü hücrelerden oluşur. Genellikle nedeniyle bakteri ve parazitlerin kötü kokuyor, ama aynı zamanda özellikle hoş olmayan bir koku üretebilir bileşikler olabilir. Dışkı da kan varsa, olması gerekenden daha çok miktarda yağ varsa sıra dışı kokunun sebebi bunlar da olabilmektedir.

KABIZLIK


Kuru, sert dışkı kabızlığın işaretidir. Kabızlık şikayeti olan insanların dışkılaması normalden daha azdır hatta haftada üç kez bile olabilmektedir. Kabızlık hareket eksikliği, beslenme, bazı ilaçlar, az sıvı tüketimi kaynaklı olabileceği gibi, çeşitli bağırsak bozuklukları da sebep olabilmektedir.

DİYARE (İSHAL)


Gevşek, sulu dışkı, bağırsaklardan hızla geçerse ishal meydana gelir. Genellikle birkaç gün sürmekte ve kendiliğinden geçebilmektedir. Bu yolla vücut kendini bazı bakteri ve viral enfeksiyonlardan doğal olarak savunmaktadır. Su ve gıdalarda bulunan parazitlerde sindirim sistemini bozarak, ishale sebebiyet vermektedir. Eğer ishal en az dört hafta sürmüş ise, irritabl bağırsak sendromu ya da Chron hastalığı gibi kronik bir hastalığın işareti olabilir.

Xylitol veya sorbitol gibi şeker alkolü içeren sakızların çok miktarda çiğnenmesi de ishale neden olmaktadır.




Kaynak:  LiveScience




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir