Denizin derinliklerinin esrarengiz olduğunu bilsek de, "etçil deniz süngerleri" isminin yine de bir bilim kurgu filminden fırlamış olduğu hissine kapılmaktan kendimizi alamıyoruz. Ancak Zootaxa'da yayımlanan yeni bir araştırmada Avustralya kıyılarında 3 yeni etçil sünger türünün daha keşfedildiği duyuruldu. 

Okyanus içerisinde birkaç yüz metre derine inip etrafınıza bakma fırsatınız olsa; bir ahtapotla sarılmış deniz yıldızına benzeyen bir canlıdan, köpekbalığı yiyen balıklara, daha önce hiç görmediğimiz etçil süngerlere kadar tamamen yeni bir dünya ile karşılaşırsınız. Yalnızca bu gözlem bile derin okyanuslarımızın henüz ne kadarını keşfettiğimizi ve daha bilmediğimiz pek çok şeyin olduğunu gösteriyor.

Deniz süngerleri, hücrelerinin oksijen ve yiyeceği filtrelediği su akışına müsade eden delikli dokulara sahip çok hücreli canlılardır. Oldukça basit bir yapısı olan deniz süngerlerinin, bir sinir sistemi, sindirim sistemi veya dolaşım sistemi bulunmaz ancak bazı formları yaklaşık 500 milyon yılı aşkın süredir dünyadaki varlığını sürdürüyor. 

Abyssocladia oxyasters türünün elektron mikroskobu görüntüsü.
(Ekins et al., Zootaxa, 2020)

Öte yandan etçil süngerler ise biraz daha farklıdır. Bazı etçil süngerler hâlâ bu su filtreleme sistemini kullansa da; henüz keşfedilen bu üç yeni tür de dahil olmak üzere bazıları bu becerisini tamamen kaybetmiştir ve ince iplikler veya kancalar kullanarak küçük kabukluları ve diğer avları yakalayarak beslenir.

Zootaxa'da yayımlanan makalede, araştırmacılar daha önce bilinmeyen, tamamen yeni bir cinse ait olan Nullarbora heptaxia, Abyssocladia oxyasters ve Lycopodina hystrix isimleri verilen üç yeni etçil sünger ve Guitarra davidconryi ismi verilen bir adet de etçil olmayan sünger türü keşfettiğini duyurdu. Tüm bu türler, Avustralya kıyısında 163 ila 3.000 metre arasındaki derinliklerde bulundu. Güney Avustralya'da kayıt altına alınan bu yeni türler ile birlikte Avustralya çevresinden keşfedilen tür sayısı 25'e çıktı. 

Etçil süngerler, ince iplikler veya kancalar kullanarak küçük kabukluları ve diğer avları
yakalayarak beslenir. (Ekins et al., Zootaxa, 2020)

Yeni keşfedilen süngerler, sivri çıkıntılarıyla süngerden çok çiçeklere benziyor. Etçil süngerler esasında 1995 yılından beri biliniyorlar ancak derin okyanus araştırmaları arttıkça keşfedilen tür sayısı da giderek artıyor. Daha önce de 17 yeni etçil sünger türü keşfeden araştırma ekibi, etçil sünger çeşitliliği hakkındaki bilgimizin son 10 yıldır neredeyse iki katına çıktığını söylüyor.

Okyanus derinlikleri hâlâ büyük oranda keşfedilmiş değildir, bu da daha birçok etçil sünger türü ve diğer garip veya harika deniz canlılar göreceğimiz anlamına geliyor.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir