Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Bilim insanlarının geliştirdikleri yeni enerji-tasarruflu yöntem sayesinde, deniz suyunun tuzsuzlaştırılması sağlanarak, özellikle içme suyuna ulaşımın zor olduğu bölgelere içme suyuna kolay erişim sağlanabilir.

Araştırmacıların geliştirdikleri yeni bir materyal sayesinde yüksek hacimde suyun oldukça küçük nano-deliklerden geçmesi sağlanarak, tuzdan ve diğer kirleticilerden temizlenmesi mümkün.  Bilim insanlarının, deniz suyunun temizlenmesinde kullandıkları materyal ise, üzerinde nano-delikler olan bir nanometre kalınlığında molibden disülfat (Mos2) kağıt.

University of Illinois’de makine bilimi ve mühendisliğinde profesör olan makalenin başyazarı Narayana Aluru’nun belirttiğine göre: ‘’ Dünya üzerinde yeteri kadar suyumuz var, fakat bu suyun yalnızca küçük bir miktarı içilebilir. Eğer deniz suyunu içilebilir hale getirebilecek düşük maliyetli ve verimli bir yöntem bulabilirsek, su krizini çözme aşamasında ciddi bir adım atmış olacağız.’’

Üzerinde nano-delikler olan molibden disülfat bu sorunun çözümü olabilir. Deniz suyunun tuzundan arındırılması yeni bir şey olmasa da, yeni geliştirilen materyallerle, bu işlemi daha verimli ve daha az maliyetli gerçekleştirmek mümkün.

Profesör Aluru’nun belirttiğine göre: ‘’ Deniz suyunun tuzsuzlaştırılmasında kullanılacak verimli materyalleri bulmak geçmişten beri büyük problem, ve bu verimi yakalamak ancak yeni-nesil materyaller ile mümkün.’’ , ‘’Bu materyaller denizin tuzdan ayrılması teknolojisinde uzun süredir problem haline gelmiş enerji tüketimi ve denizin kirden arınması açısından da oldukça verimli.’’

MoS2

Yukarıdaki resimde görebileceğiniz gibi, sarı lacivert renkte üzerinde nano-delikler(nanopore) olan MoS2 ve koyu renkle gösterilmiş sabit piston(rigid piston) arasındaki tuzlu suyun çok rahat bir şekilde içilebilir hale dönüştürülmesi sağlanabiliyor. MoS2 arasındaki nano-deliklerin bazıları sülfat(S), bazıları molibden(Mo), ve bazıları da hem sülfat hem molibdenden(mixed) oluşuyor. MoS2-2

Yapılan bu çalışma, araştırmacıların makalenin sonunda elde ettikleri verilerle beraber, yöntemin suyun arıtılması ve suyun tuzdan ayrılmasında verimli ve ucuz olması açısından bir gelecek vaadediyor.




Kaynak: Heiranian, M. et al. Water desalination with a single-layer MoS2 nanopore. Nat. Commun. 6:8616 doi: 10.1038/ncomms9616 (2015).




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (1)
  • User Avatar
    Çağan Kaplan neredeyse 5 yıl önce önce
    Harika olur!!

Bunlar da İlginizi Çekebilir