Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
İlerleyen yaşa bağlı yakın-görmezlik, göz merceğinde bulunan ve yaşlandıkça sıvı çözeltiden camsı hale geçen proteinlerden kaynaklanıyor olabilir.40-50 yaşlarında, bir çok insan görüş alanında gerileme ve görüşlerinde de bozulmalar farkeder ve okuma gözlüğü kullanmaya başlar. Bu yaşa bağlı yakın-görmezlik, gözdeki merceğin esnekliğini yitirmesine bağlı bir bozukluk olarak düşünülüyordu. Yeni bir araştırma, yakın-görmezlik ilerledikçe neler olduğu ne gibi değişiklikler olduğuyla ilgili daha moleküler daha detaylı bir inceleme ortaya koyuyor.
Lund Universitesi Yardımcı Doçent Doktorlarından Anna Stradner: "Çok heyecan verici bir buluş. Niyetimiz araştırmaya göz merceği içerisindeki protein konsantrasyonuna benzeyen protein karışımlarının davranışlarını inceleyerek devam etmek" şeklinde bir açıklama yaptı.
Anna Stradner ve çalışma arkdaşları umuyorlar ki, bulguları; ilerleyen yaşla ortaya çıkan yakın-görmezlik ve katarakt gibi sorunları moleküler düzeyde anlamlandırabilir, tedavisini kolaylaştırabilir. Bu araştırmanın orijinal hali PNAS adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Lund Üniversitesi’nden Prof. Peter Schurtenberger ve uluslararası araştırma çalışanları ile birlikte göz merceği üzerinde en sıklıkla rastlanan protein olan alfa-kristalin üzerinde çalıştı. Çalışma sonuçları bu proteinin çözeltilerinin yüksek konsantrasyonlarda sıvı fazdan camsı faza geçiş yaptığını gösteriyor. Bu, proteinin yüksek konsantrasyonda hareket kabiliyeti azalması ve dolayısıyla sıvı halden katı hale geçişi ile gerçekleşiyor. Bu sonuç, yaşlanan gözde merceğin neden katılaştığını da açıklıyor.
Bu çalışma aynı zamanda başka bir göz bozukluğu olan, göz merceğinin transparanlığını kaybettiği katarakt hastalığına da ışık tutuyor. Araştırmacılar katarakt oluşumunun göz merceği üzerindeki proteinlerin camsı faza geçişleri sonrasında azalan hareketlilikleri ile ilişkili olduğunu düşünüyor.
Bu çalışma aynı zamanda başka bir göz bozukluğu olan, göz merceğinin transparanlığını kaybettiği katarakt hastalığına da ışık tutuyor. Araştırmacılar katarakt oluşumunun göz merceği üzerindeki proteinlerin camsı faza geçişleri sonrasında azalan hareketlilikleri ile ilişkili olduğunu düşünüyor.
Referans: Giuseppe Foffi, Gabriela Savin, Saskia Bucciarelli, Nicolas Dorsaz, George M. Thurston, Anna Stradner, Peter Schurtenberger. Hard sphere-like glass transition in eye lens α-crystallin solutions. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2014; 111 (47): 16748 DOI: 10.1073/pnas.1406990111
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket
Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol
Yorum Yap (0)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
08 Ağustos 2016
Şekillerin Algılanmasında Zamanlamanın Önemi
20 Temmuz 2018
Gözler Olmadan "Görmek": Görsel Olmayan Fotoreseptörler
20 Eylül 2016
Görme Merkezi Matematiksel İşlevler Kazanabiliyor
09 Eylül 2018
3D Yazıcıdan Elde Edilen Prototip Biyonik Göz
08 Ekim 2016
Heterokromi İridum: Değişik Renkli İrisler
24 Mayıs 2018
Konuşulan Dile Göre Renk Algısı Değişiyor
24 Temmuz 2017
İristeki Siyah Lekeler Güneş Yüzünden mi Oluşuyor?