Beyin Taramaları Çocuklarda Psikolojik Sorunları Erken Tespit Edebilir Mi?
Northeastern Üniversitesi’nden araştırmacılar, hangi çocukların ileriki yaşlarda depresyon, anksiyete ve dikkat sorunları için risk altında olduğunu, yapılan beyin taramaları aracılığı ile tespit edilebileceğini ortaya koydu.
Çocuklarda psikolojik problemleri, sorunlar yüzeye çıkmadan fark etmek zordur. 26 Aralık'ta (2019) JAMA Psychiatry’de yayımlanan bir çalışmada, hangi çocukların depresyon, anksiyete ve dikkat sorunları için risk altında olduğunu, önceden tespit etmenin mümkün olabileceği belirtildi.
Günümüz gençlerinde oldukça sık görülen, anksiyete ve depresyon problemlerini ortaya çıkmadan tespit eden bir belirteç bulma amacıyla yola çıkan grup, bilinen herhangi bir psikolojik problemi olmayan yaklaşık 100 çocuk üzerinde 9 yıl süren bir araştırma yaptı.
Çalışmaya, yaşları 7 olan 53’ü erkek ve 41’i kız 94 çocuk dahil edildi. Çocukların çoğunun (77) bilinen herhangi bir psikolojik sorunu bulunmazken; 17 çocuk okuma sorunu riski altındaydı.
Çocuklara belirli zaman aralıklarında fonksiyonel MRI (fMRI) taraması yapıldı. Bu tarama, kan akışındaki değişiklikleri ölçerek beyinde neler olduğu hakkında daha fazla ayrıntı veriyor. Çalışmada, 7 yaşındayken yapılan beyin taramalarında görülen beynin belirli alanlarındaki bağlantıların, dört yıl sonra gelişen zihinsel problemleri tahmin etmeye yardımcı olabileceği ortaya konuldu.
Tarama sonuçları, 7 yaşındayken beynin belirli bir bölgesindeki bağlantı şeklinin, 11 yaşına kadar kimin depresyon kimin anksiyetesi olabileceğini tahmin etmeye yardımcı olduğunu gösterdi. Ayrıca sonuçlar, çocuklarda beynin bu bölgesindeki bağlantıların zayıf olmasının, 11 yaşındayken yaşanabilecek dikkat problemi riskini azalttığını da gösterdi.
Çalışma, fMRI ile psikolojik sorunların erken yaşta tanımlanması böylece semptomları azaltabilecek ve hatta psikiyatrik hastalığın ilerlemesini engelleyebilecek erken müdahaleleri (egzersiz, farkındalık, bilişsel davranışçı terapi) mümkün kılması açısından oldukça önemlidir. Ancak grup, bunun erken bir çalışma olduğunu ve taramaların şu anda bir tanı aracı olarak kullanılamayacağını belirtirken, yapılan ileri çalışmalarla psikolojik problemleri beyin taramaları aracılığı ile görselleştirmenin ve hastalıkların şiddetini ya da riskini ölçmenin mümkün olabileceğini de belirtiyor.
Ekip yeni çalışmasında, bebeklerde beyin taramaları yaparak, ileride yaşanabilecek psikolojik problemleri, çok daha erken aşamalarda tespit edilip edilemeyeceğini görmeyi hedefliyor.- Association of Intrinsic Brain Architecture With Changes in Attentional and Mood Symptoms During Development. JAMA Psychiatry, (2019). https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2758110
- Could brain scans spot children's mood, attention problems early? Medicalxpress/Serena Gordon (accessed February 24, 2020). https://medicalxpress.com/news/2019-12-brain-scans-children-mood-attention.html
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol