Post Author Avatar
Yusuf Cem Durakcan
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Eğer beyninizin, sırlarınızı saklayabileceğiniz en güvenli yer olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Çünkü yeni yapılan bir araştırmada, düşüncelerin okunup ekrana aktarabilmesi yolunca büyük adımlar atıldı.

University of Oregon’dan bilim insanlarının geliştirdikleri sistem, insanların düşüncelerini beyin taramaları ile okuyabiliyor ve daha sonra insanların kafalarındaki yüzleri oluşturup ekrana yansıtıyor. Yazının ortalarında da görebileceğiniz gibi, sonuçlar bir hayli ürpertici.

Araştırmacılardan sinir bilimci Brice Kuhl’un belirttiğine göre;

‘’Bir insanın tipik olarak özel ve içinde tuttuğu hafızalarını alıyoruz ve beyinlerinin dışına çıkartıyoruz.’’

Araştırmayı ve sistemi detaylandıracak olursak; bilim insanları, 23 gönüllü katılımcıya 1000 adet rastgele insan yüzünden oluşan renkli fotoğrafları gösterdiler. Katılımcılar bu fotoğrafları incelerken, fMRI makinesi de katılımcıların beyinlerindeki kan akışında meydana gelen küçük değişimleri tespit ederek nörolojik aktiviteyi ölçtü. Burada elde edilen bulgular, gerçek hayatta maruz kalınan yüzlerin matematiksel tanımlamaları üzerinden beyin aktivesini okuyan yapay zeka ile değerlendirildi. Ayrıca bilim insanları, yapay zekanın insan yüzlerinin özelliklerini birer kod olarak görebilmesi için, insan yüzleri üzerindeki belirli fiziksel özellikleri tanımlayan 300 numara belirlediler.

Temel olarak bu ilk aşama, yapay zeka için bir antrenman süreci gibiydi. Yani yapay zeka, belirli nörolojik aktiviteler ile belirli fiziksel özelliklerin arasındaki bağlantıları bu aşamada öğrendi.

Yapay zeka yeteri kadar beyin aktivitesi-yüzün fiziksel özellikleri kod eşleşmesi gerçekleştirdikten sonra, bilim insanları deneyin ikinci aşamasını başlattılar. Deneyin ikinci aşamasında fMRI makinesi ile birlikte çalıştırılan yapay zeka, katılımcıların beyin aktivitelerinden akıllarındaki yüzleri anlamaya çalıştı.

Bu ikinci turdaki yüzlerin tamamı, yapay zekanın antrenman turundaki öğrendiği yüzlerden tamamen farklıydı.

fMRI makinesi ile çalışan yapay zeka, beyindeki iki ayrı bölümdeki aktivite üzerinden her bir yüzü yeniden yarattı. Bu iki bölüm: dil, sayı işleme, konumsal farkındalık ve canlı anıların dahil olduğu süreçlerin gerçekleştiği açısal beyin kıvrımı (ANG) ve görsel işaretlerin işlendiği oksipitotemporal korteks (OTC)

Çalışmanın sonuçlarını aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

face-compile

Yapılan araştırma beyindeki düşüncelerin görselleştirilmesi açısından umut vadetse de; henüz beyindeki karmaşık anıların tam olarak görselleştirilebilmesinden uzağız. Herhangi bir yapay zekanın beyindeki anıların ne olduğunu belirleyebilmesi için, bütün bir çevreyi ya kendi kendine öğrenmesi ya da bilim insanları tarafından bütün değişkenlerin yazılıma eklenmesi gerekir. Fakat bu kadar fazla değişkenin insan eliyle belirlenip yazılıma eklenmesi on yıllar alabilir ve henüz kendi kendisine bir insan gibi öğrenebilen yapay zeka geliştirilebilmiş değil. Yani suçluların beyinlerini fMRI makinesi ile tarayıp, olayları izleyebilmemiz şuan için mümkün değil gibi görünüyor.




İlgili Makale:  doi: 10.1523/JNEUROSCI.4286-15.2016

Kaynak: Bec Crew, Scientists have invented a mind-reading machine that visualises your thoughts, Science Alert Retreived from http://www.sciencealert.com/scientists-have-invented-a-mind-reading-machine-that-can-visualise-your-thoughts-kind-of




 
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir