Post Author Avatar
Metin Özdemir
Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen/Yazar
Venüs, Güneş’e uzaklıkta ikinci sırada yer alan, adını Roma güzellik ve aşk tanrıçasından almış bir gezegen. Genel özelliklerine bakıldığında Dünya ile benzerlikler paylaşır Venüs. Benzeşik bir kütleye, benzeşik bir maddesel yapıya ve yaklaşık aynı derecede bir kütle çekimine sahip. Bu özelliklerinden dolayı kimileri ona Dünya’nın ikizi gözüyle bakmışlardır. Elbette Dünya ile olan benzerlikler burada son buluyor. Yüzey sıcaklığı ortalama 470⁰C olduğu düşünülürse, kimilerinin gezegeni “cehennem “ olarak nitelendirmesi şaşılası değil. Ayrıca oldukça yoğun ve %96’sı karbon dioksitten(CO2) oluşan bir havaküresi (atmosferi) var ve yüzeyde atmosfer basıncı Dünya’nınkinin 92 katı kadar.

Uzay keşifleri ve başka gezegenlere insan yollamak denildiğinde bugünlerde aklımıza ilk Mars geliyor ancak tek hedef Mars değil. Geçtiğimiz günlerde NASA’nın aya üs kurma planlarından sonra şimdi de karşımızda Venüs’e kurulması planlanan uçan şehirler çıkıyor. Kulağa bilim kurgu gibi gelen bu projenin çok aşamalı olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Öncelikle neden Venüs sorusuna bakalım biraz. Mars güzel gezegen, görece daha sakin, Venüs’teki gibi sülfür yağmurları beklemiyor bizi. Ancak öncelikle yerçekimi önemli bir sıkıntı ki bugüne kadar yapılan pek çok çalışma insan bedeniyle düşük yerçekimi ortamının pek de barışık olmadığını ortaya koyuyor. Kaslarımız eriyor, kemiklerimiz güçsüzleşip kalsiyum kaybediyor, kalp sorunları artıyor ve hatta beyin işlevlerimiz düşüşe geçiyor. Öte yandan Mars yüzeyi de çok misafirperver bir ortam değil, yüzeydeki bir insan dış uzayın yüksek enerjili radyasyonuna maruz kalıyor ki bu Dünya’da maruz kalınanın yaklaşık 40 katı kadar. Ayrıca Mars’ın ortalama yüzey sıcaklığının -67⁰C olduğunu hatırlatalım.

Önemli bir başka etmende yolculuk süresi; Venüs’e insanlı bir gidiş geliş görevi tahminen 450 gün kadar sürerken Mars için bu sayı 650-900 arasında. Bunlara bakarak aslında Venüs’ün daha cazip bir hedef olduğunu söyleyebiliriz.Adı HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept, Yüksek İrtifa Venüs Harekât Tasarısı) olan Venüs keşif ve yerleşme planı beş aşamalı olarak tasarlanmış. Öncelikle robotlar yollanıyor ve genel tanılamalar yapılıyor, Venüs bilgimiz artırılıyor. Ardından Venüs insanlı yörünge görevleri başlıyor ki bu görevde astronotlar Venüs’ün yörüngesinde 30 gün kadar kalıyorlar. Sonraki aşamada havakürede süzülen istasyonlarda yine 30 gün süren insanlı görevler geliyor.Bunu bir yıl sürecek olan atmosfer istasyonundaki görev takip ediyor ve son aşama kalıcı yerleşim.

Tasarıda kullanılması düşünülen havaküre istasyonunun boyutunun yaklaşık 130 metre kadar olacağı öngörülmüş ve temelde içi helyum dolu bir zeplin aslında. Bu yapının Venüs yüzeyinden 50 km yukarıya yerleştirilmesi planlanıyor ki bu yükseklikte atmosfer basıncı Dünya’nınkine eşit ve sıcaklık da 75⁰C dolaylarında. HAVOC’a genel bir bakış için hazırlanmış videoyu aşağıda bulabilirsiniz.






Kaynakça;

http://phys.org/news/2014-12-nasa-possibilities-mission-venus.html
http://io9.com/how-nasa-could-build-a-cloud-city-over-venus-1672240059
http://spectrum.ieee.org/aerospace/space-flight/nasa-study-proposes-airships-cloud-cities-for-venus-exploration
http:// sacd.larc.nasa.gov/branches/space-mission-analysis-branch-smab/smab-projects/havoc/




Bu içerik BilimFili.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. BilimFili.com`un belirtmiş olduğu “Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir