65 milyon yıl önce, dinozorlar hala dünya üzerinde aylak aylak dolaşırlarken, denizler yaklaşık 2 metre uzunluğa ve 91 kilogram ağırlığa ulaşabilen etobur balıklarla doluydu. Koelakant (İng. Coelacanth) olarak adlandırılan bu garip canlıların kendi cinslerine ait 90 türü vardı. Bu canlılar o kadar ilginçti ki, kafataslarının yalnızca yüzde 1.5’i beyin maddesi içeriyordu, geri kalan yüzde 98.5’lik kısmı ise yağ oluşturuyordu.
Yapılan tahminlerde, koelakantların bir şekilde dinozorların yoluna çıktığı ve soylarının tükendiği düşünülüyordu. Fakat, 1938 yılında, Afrika’nın doğusunda canlı bir koelakant keşfedildi. İkinci bir koelakant da 1997 yılında Endonezya’da bulundu. Bulunan bu iki koelakant dışında, şu anda denizlerde kaç tane koelakant olduğunu tahmin etmek oldukça zor. Fakat, bu canlıların okyanus yüzeyinden 700 metre derinlikte yaşayabildiği biliniliyor. Bilim insanları Endonezya yakınlarında yaşayan bu türlerin sayısının 1,000’i geçmeyeceğini ve Afrika koelakantlarından da yaşayan yalnızca birkaç tane olabileceğini tahmin ediyorlar. Bu iki grup koelakant da, nesli tükenmekte olan türler içerisinde bulunuyor.
Ancak kladistik, bu düşüncenin doğru olmadığını gösterdi. Koelakant, dört ayaklı omurgalılarla aynı dalın üzerinde değildir. Bu iki grubu birleştirenin, Koelakant ile aynı dönemde gelişmiş olan başka bir büyük grup, akciğerli balıklar grubu olduğunu gösteriyor.
- Steve Jones (Neredeyse Bir Balina - ISBN: 9786056732225)
- Melanie Radzicki McManus, How the Coelacanth Works, HowStuffWorks Retrieved 29 June 2015 http://animals.howstuffworks.com/endangered-species/coelacanth.htm
Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.
Destek Ol