Post Author Avatar
Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör
Yeni yeni yürümeye başlayan sevimlilik harikası bir çocuğun yanaklarını sıkarken ya da sevimli bir evcil hayvanı sarıp sarmalarken, birçoğumuz dişlerini sıktığını ve garip bir sevgi ifadesiyle sevgimizi gösterdiğimiz şeye dair bir bastırma hareketi uyguladığını deneyimlemiştir.

Bunun yanı sıra; birçok olumlu deneyime karşı olumsuz duygu durumunun ortaya çıktığı oldukça fazla örnek de var. Savaştan dönen eşini gören bir kadın ağlamaya başlayabilir. Ergen kızlar sevdikleri bir pop-starın konserinde çığlık atarlar ya da maçı kazandıran golü atan takımdaki futbolcular bağırırlar.

Yale University'den psikologların yürüttüğü araştırma; duygularımızın ve tepkilerimizin neden bir düzene sahip olmadığına dair açıklama geliştirdi.



Araştırma ekibi; denekleri bu tarz senaryoların içerisine sokarak onların şirin bebeklere ve mutlu birleşmelere verdikleri tepkileri ölçtüler. Katılımcılara, oldukça sevimli ya da normal görünüşlü hayvan fotoğrafları göstererek "sevimlilik agresyonları" gözlemlendi. Deney sırasında ekip, katılımcıların ellerindeki baloncuklu ambalaj naylonlarına tepkilerini izledi. Katılımcılara, gördükleri şeyin sevimlilik seviyesine göre ellerindeki baloncuklu naylonlardan istedikleri kadar patlatabilecekleri anlatıldı. Deney sonucunda; aşırı sevimli slayt şovu izleyen insanların kontrol grubuna kıyasla daha fazla (önemli düzeyde) baloncuk patlattıkları görüldü.

Aşırı sevimliliğin agresyon gelişimine katkı sunduğu görülen araştırma kapsamında, öte yandan olumlu haberlere olumsuz tepkiler veren bireylerin yoğun duyguları daha hızlı tolere edebildikleri sonucuna ulaşıldı. Örneğin; çocuğunun mezuniyetinde ağlayan ebevenyler, genellikle sevimli bir bebeğin yanaklarını sıkmaya daha yatkın bireyler oluyorlar.

Araştırmada ayrıca, aşırı olumsuz duyguların olumlu ifadelere neden olduğuna dair bazı deliller de elde edildi. Örneğin; korkutucu ya da zorlayıcı durumlarla karşılaşan insanlarda tepki olarak gergin gülüşlerin görülmesi ya da aşırı üzücü durumlara karşı verilen tepkinin "gülmek" oluşu geçmişte psikologlar tarafından gözlemlenmişti.

Araştırma ekibi; bu bulguların, birçok insanın bir anlam veremeden gerçekleştirdiği tepkilere dair açıklama getireceğini ve elde edilen bu kavrayışların; insanların akıl ve fiziksel sağlığıyla, diğer insanlarla geliştirdiği ilişkilerin değeriyle doğrudan ilintili olan duygularını nasıl açığa vurduklarına ve duygularını nasıl kontrol ettiklerine dair anlayışımızı daha da geliştireceğini ileri sürüyor.

Öte yandan, sevimlilik agresyonunun yaygınlığı; insanların aslında bu sevimli şeylere zarar vermek istediği anlamına gelmediğini söyleyen ekip; bu durumun daha çok korumacı bir tepki ya da aşırı mutluluk ve coşkuyu beynin bastırma/sıkıştırma yollarından birisi olabileceğini ileri sürüyor. Yani böyle bir davranış biçimi ile insanlar; zıt tepkilerle bir duygu dengesi oluşturmaya çalışıyor olabilirler.




Araştırma Referansı: Aragón, Oriana R., Margaret S. Clark, Rebecca L. Dyer, and John A. Bargh. "Dimorphous Expressions of Positive Emotion Displays of Both Care and Aggression in Response to Cute Stimuli." Psychological science (2015): 0956797614561044.
Kaynak ve İleri Okuma
Etiket

Projelerimizde bize destek olmak ister misiniz?

Dilediğiniz miktarda aylık veya tek seferlik bağış yapabilirsiniz.

Destek Ol

Yorum Yap (0)

Bunlar da İlginizi Çekebilir